«Дочка» системи електронних платежів PayPal вже в Україні

«Дочка» системи електронних платежів PayPal вже в Україні

Аналітика
Укрінформ
Наразі сервіс обмежено: перекази можна отримати лише зі США, але в перспективі ним користуватимуться усі українці-заробітчани. І не тільки…

Можливості транскордонних переказів для України з’явилися у зв’язку з виходом на наш ринок компанії Xoom – «дочки» найбільшої у світі дебетової електронної платіжної система PayPal. Географія розрахунків поки що обмежена: трансакції можливі лише зі США. Але це – тільки початок, – вважає член робочої групи для переговорів із менеджментом PayPal, співзасновник і креативний директор Creative Quarter Ілля Кенігштейн, який і повідомив новину на своїй сторінці в мережі Facebook.

Також наразі обмежені суми переказів – до 2999 доларів на добу, причому – не більше 6 тисяч «зелених» упродовж місяця. Але при потребі ліміти можна збільшити, заповнивши відповідну форму на сайті компанії і надавши додаткові документи. Забрати кошти можна в одному із банків партнерів, зазначених на сайті Xoom, – Ощадбанку, Приватбанку, Укргазбанку, банках Universal і Pravex.

Послугами PayPal наші співвітчизники могли скористатися і раніше. Але за ускладненою процедурою. І найнебезпечніше – через ресурси північно-східного сусіда, який, нагадаю, перебуває під дією міжнародних санкцій. І ось тепер українці отримали доступ до популярної системи електронних платежів без сумнівного «посередника».

Ілля Несходовський
Ілля Несходовський

«Це дуже позитивний сигнал. І не лише для сімей заробітчан і тих, хто має родичів закордоном. А, насамперед, для українського бізнесу, – коментує директор Інституту соціально-економічної трансформацій Ілля Несходовський. – Приміром, наші програмісти зможуть використовувати кращі інструменти для отримання платежів із-закордону. Завдяки цьому матимуть більше можливостей продавати іноземцям свою продукцію, результати своєї праці. Це пожвавить експорт наших послуг і здешевить імпорт багатьох товарів. А повноцінна робота PayPal, про яку ми давно мріємо, фактично зніме усі кордони для переказу коштів у межах цієї системи. Це, своєю чергою, суттєво збільшить можливості виходу українського бізнесу на зовнішні ринки», – каже Ілля Несходовський.

Як нагадує економічний експерт Олексій Кущ, PayPal вже кілька років планував вихід на український ринок. Співпраця з такою компанією, на думку економіста, – один із маркерів належності країни до клубу держав, де створені належні умови функціонування цивілізованих платіжних систем. Відсутність же такої компанії на ринку – навпаки свідчить про те, що країна ще перебуває в якомусь проміжному стані і належним чином не імплементована у світову фінансову систему.

Олексій Кущ
Олексій Кущ

Водночас експерт наголошує, що наразі ця система електронних платежів не може працювати в Україні в такому форматі, як у більшості держав світу. Для повноцінного приходу PayPal на український ринок треба ще багато зробити. Насамперед, Національному банку:

«Передусім, потрібно дозволити, щоб українці через цю систему могли отримувати валютні кошти (а не їх еквівалент у гривнях). Зараз такі операції суттєво ускладнені. І взагалі – в Україні існують поки що сурогатні платіжні моделі. Тобто, валютні транзакції «підв’язані» до так званих «грошових гаманців» у вітчизняних банках: спочатку йде зарахування валюти на рахунок, відкритий у платіжній системі, потім ці кошти за певним курсом конвертують в національну валюту і переказують на платіжну картку, відкриту в «обраній» банківській установі. Це підвищує витрати учасників системи, а також збільшує термін проведення трансакцій. Отже, українці не можуть повноцінно переказувати й зараховувати валюту на свої картки, зареєстровані у самій платіжній системі», – каже Олексій Кущ.

Таким чином, країна втрачає можливості для стрімкого розвитку цілих напрямків малого й середнього бізнесу. Мова, приміром, про виробництво товарів «хенд мейд», – вважає експерт:

«Українці могли б продавати свої товари на відомих світових Інтернет-майданчиках і вільно отримувати кошти від покупців, а також – купувати різні товари і вільно розраховуватися. Адже PayPal дає змогу проводити усі розрахунки фактично в режимі «он-лайн». Причому, за помірну «комісію». Та й взагалі… ця система створювалась за участю вихідців з України, тому було б символічним, аби вона якомога швидше отримала «зелене світло» для роботи на наших теренах», – підсумував Олексій Кущ.

Як вважає співзасновник Creative Quarter Ілля Кенігштейн, початок повноцінної роботи PayPal в Україні – «не за горами». Нагадаю, в Мінінфраструктури розраховують, що незабаром з PayPal почне працювати "Укрпошта". Перспективи – неабиякі. Адже, приміром, за найскромнішими підрахунками НБУ, цього року в країну надійде більше 9 мільярдів доларів від наших «заробітчан». А система Xoom якраз і розрахована на особисті грошові перекази.

Нагадаю, PayPal – найпоширеніший у світі спосіб розрахунків в Інтернеті. Зараз системою послуговуються понад 230 мільйонів людей у більш ніж двох сотнях країн.

Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-