Торговельна війна між США і Китаєм може призвести до переділу ринку - експерт

Торговельна війна між США і Китаєм може призвести до переділу ринку - експерт

Укрінформ
Переговори США і Китаю з приводу торговельної політики поки що не дали результату, а це означає, що структура світового ринку продовольства може сильно змінитися і спричинити значну зміну експортних світових цін. 

Про це розповів президент World Commodity Analysis Corporation (США) Пол Макаліфф (Paul MсAuliffe) на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У США цього року були ідеальні погодні умови і отримані рекордні урожаї сої. У США соя вирощується на 90 млн акрів (36,4 млн га - ред.). Урожай з 21% усіх площ, на яких вирощується соя, йде на експорт. 47% загального експорту сої з США раніше поставлялося в Китай. У зв'язку з неоднозначною геополітичною ситуацією між США і Китаєм американські фермери залишаться цього року з величезними запасами сої", - розповів Пол Макаліфф.

У найближчі півроку більшість імпортерів купуватимуть сою в США і це може бути значно дешевше, ніж продавалося раніше. Вже зараз США продає сою дешевше на 40%, ніж Бразилія і Аргентина Китаю. 

"Якщо Китай наступного року все-таки відмовиться від імпорту сільськогосподарської продукції із США, американським фермерам доведеться переорієнтуватися на вирощування інших культур на площах, які вивільнилися. Найімовірніше, наступного року в структурі посівів американських фермерів переважатиме кукурудза. Таким чином, у наступному вересні у США буде додаткові 38 млн тонн кукурудзи", - повідомив Пол Макаліфф. 

За його словами, Бразилія і Аргентина, не враховуючи ситуацію в США, так само планують розширювати площі під кукурудзу на 2%, вже закуповуються добрива і насіння кукурудзи. Все це призведе до того, що ціни на кукурудзу падатимуть і це стане великою проблемою для всіх її виробників. Добре буде тільки тваринникам, оскільки будуть недорогі корми. 

Читайте також: Експерт розповів, чому не зростає валютна виручка від експорту олійних

Експерт попереджає, що все це впливатиме і на перспективи ціноутворення українського експорту кукурудзи, до чого українським аграріям треба готуватися заздалегідь.

Як раніше повідомляв Укрінформ, цього року Україна очікує рекордний урожай кукурудзи - близько 28 млн тонн. У 2017-18 МР Україна експортувала 14,39 млн тонн кукурудзи. Основним покупцем української кукурудзи є Європейський Союз. На долю країн ЄС у минулому сезоні сумарно припало 47% експортних поставок культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-