Зміцненню гривні сприяє продаж бізнесом валюти для сплати податків - НБУ

Зміцненню гривні сприяє продаж бізнесом валюти для сплати податків - НБУ

Укрінформ
Поточному зміцненню української гривні на валютному ринку сприяють продаж бізнесом валюти для сплати податкових платежів і задоволення попиту на валюту за попередні тижні.

Про це йдеться у коментарі заступника голови Національного банку України Дмитра Сологуба, повідомляє Телеграф.

"З другої половини дня п'ятниці курс зміцнюється. Зокрема, зміцненню гривні сприяє той факт, що підприємства продають валюту у зв'язку з періодом податкових платежів. Крім того, можна говорити, що за попередні тижні бізнес і банки задовольнили свої потреби у валюті, і відкладеного попиту поки немає", - йдеться у коментарі.

Відзначається, що перевищення пропозиції валюти на ринку над попитом дало можливість Нацбанку викупити надлишок валюти в обсязі близько 17 млн дол. для поповнення міжнародних резервів.

"Національний банк послідовно дотримується позиції, що його завдання - не утримувати курс гривні на певному рівні, а зменшити інтенсивність коливань курсу і, отже, запобігти погіршенню очікувань і формуванню ризиків для зниження інфляції до мети", - підкреслили в НБУ.

Читайте також: Аналітики сказали, коли долар може "перевалити" за 28

Регулятор нагадав, що минулого тижня щодня виходив на ринок з продажем валюти і всього продав 215 млн дол., а з початку третього кварталу - близько 500 млн дол.

"Національний банк продовжує уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку та готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції у разі потреби, щоб не допускати різких "стрибків" курсу", - запевнили в НБУ.

У коментарі підкреслюється, що нині фундаментальних причин для знецінення гривні немає, про що і свідчить зміцнення курсу з другої половини дня п'ятниці після періоду її знецінення під впливом сезонних, ситуативних і психологічних чинників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-