Будівництво сховища ядерного палива розвине Київський регіон - президент Енергоатома

Будівництво сховища ядерного палива розвине Київський регіон - президент Енергоатома

Укрінформ
НАЕК «Енергоатом», Київська обласна державна адміністрація та Державна агенція України з управління зоною відчуження підписали тристоронню угоду. 

Церемонія підписання відбулася на майданчику будівництва ЦСВЯП, повідомляють в Енергоатомі.

"Підписання Договору щодо «Спрямування 10% на спорудження об’єктів соціального призначення у місті Славутичі, Іванківському та Поліському районах Київської області» відбулось під час третьої в цьому році зустрічі міжвідомчої групи та оперативного штабу «Будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України» 16 серпня 2018 року", - йдеться у повідомленні. 

Президент Енергоатома підкреслив, що в рамках реалізації комплексного проекту ЦСВЯП дано старт соціальному розвитку регіону.

«Проект спорудження Централізованого сховища має багатоцільовий характер. ... У міру освоєння капітальних вкладень, 10% від їх суми будуть спрямовані на соціально-економічний благоустрій прилеглих територій Київського регіону - Іванківського, Поліського районів та м. Славутич. На сьогодні це близько 100 млн грн, які Енергоатом вже капіталізував (накопичив) для розвитку регіону. Загальна сума - 3,7 млрд грн. Тристороння угода між НАЕК «Енергоатом», КОДА та ДАЗВ у рамках будівництва ЦСВЯП відкриває шлях до економічного розвитку та соціальної захищеності Київського регіону. Підписання документа дає можливість спрямувати кошти на фінансування проектів, за якими затверджена проектно-кошторисна документація», - зауважив він.

Недашковський акцентував увагу, що проект будівництва ЦСВЯП - це перспектива майбутнього розвитку, а не «звалище» і не «могильник» ядерних відходів, як інколи на цьому спекулюють.

«Ще раз хочу наголосити, головна мета будівництва Централізованого сховища - це енергетична безпека України. Реалізувавши цей проект, Україна позбудеться останнього важеля монопольного впливу з боку РФ».

Читайте також: Формулу "Роттердам+" можуть скасувати наступного тижня

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук підтримав тезу про важливість масштабного будівництва у зоні відчуження для розвитку соціальної інфраструктури прилеглих територій.

«Розвиток прилеглих до зони відчуження регіонів важливий для ДАЗВ, адже більшість працівників наших підприємств проживає саме тут. Ми активно сприяємо тому, щоб їм та їхнім сім’ям були забезпечені гідні умови проживання, навчання для дітей, охорони здоров’я та покращення транспортної інфраструктури. А договори, подібні до підписаного сьогодні, гарантують нам фінансування таких робіт», - сказав він. 

За його словами, визначені договором кошти будуть спрямовані на ремонт та будівництво об’єктів, що визначені КОДА у відповідному переліку. Серед них - загальноосвітні школи, оздоровчі комплекси, стадіон, будинок культури, бібліотека, дороги, мости.

Голова КОДА Олександр Горган підкреслив, що підписання цього договору відкриває  перспективи для відновлення повноцінного життя у регіоні.

«Реалізація будівництва ЦСВЯП - це шанс на відновлення для постраждалої від техногенної катастрофи та занепадаючої частини Київщини. Починаючи з цього моменту... Київська область отримає майже 4 млрд гривень, що будуть спрямовані на розбудову та відновлення інфраструктури регіону, на створення інноваційних проектів, які генеруватимуть нові ресурси», - зазначив він.

У заході також узяли участь народний депутат України, голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ярослав Москаленко, Славутицький міський голова Юрій Фомічов, виконуючий обов'язки голови Поліської райдержадміністрації Олександр Ільницький, генеральний директор ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» Микола Єманов.

Фото: сайт Енергоатома

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-