Україна й Словаччина посилять співпрацю у митній сфері - перемовини

Україна й Словаччина посилять співпрацю у митній сфері - перемовини

Укрінформ
Взаємодія між Державною фіскальною службою України (ДФС) та Фінансовим директоратом Словацької Республіки повинна бути посилена у рамках розвитку ініціативи «Новий шовковий шлях».

Про це сказав в. о. заступника голови ДФС Віктор Кривіцький під час зустрічі з Державним секретарем Фінансового директорату Словацької Республіки Даною Мігер та послом Словацької Республіки в Україні Мареком Шафіном, повідомляє прес-служба ДФС.

«Сьогодні співпраця між Україною та Словаччиною має вийти на новий рівень, особливо у рамках розвитку ініціативи «Новий шовковий шлях». Для українських та словацьких митників необхідно налагодити дієвий обмін інформацією для упередження нелегального перевезення товарів», - зазначив Кривіцький.

За його словами, одним із кроків такої співпраці має стати підписання Меморандуму про взаєморозуміння між митними органами двох країн. Відповідний документ вже розроблено ДФС та направлено до словацької сторони у рамках виконання двохсторонніх домовленостей між в. о. голови ДФС Мирославом Проданом та Даною Мігер на Глобальній конференції з питань транскордонної електронної торгівлі у Пекіні.

Меморандумом передбачені такі напрями співробітництва як обмін інформацією про зміни в національному законодавстві обох країн, що стосуються митної сфери, оптимізація функціонування пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні, професійна підготовка та підвищення кваліфікації кадрів.

Особлива увага приділятиметься і питанням протидії митним правопорушенням. Протягом 2018 року на українсько-словацькій ділянці кордону упереджено 1,1 тис. порушень, пов'язаних з незаконним переміщенням товарів, вартістю 8,4 млн грн.

Читайте також: Надходження від митних платежів цьогоріч зросли на 15% - ДФС

У ДФС також зазначають, що зацікавленість у підписанні Меморандуму висловили і представники Словацької Республіки. Зокрема, за їх словами, необхідно обговорити усі питання щодо напрацювання механізму ведення спільного митного контролю фізичних осіб, товарів і транспортних засобів, які переміщуються через спільний кордон. У 2018 році проводились консультації зі словацькою стороною щодо погодження відповідного проекту Угоди. Мова йде про перспективи введення спільного контролю в діючих пунктах пропуску, зокрема, «Малий Березний - Убля», та майбутніх, будівництво яких заплановане, - «Соломоново - Чиєрна».

Крім того, на порядку денному налагодження обміну інформацією між ДФС та Фінансовим директоратом Словацької Республіки, що сприяло б скороченню часу на проходження митного контролю, оформлення вантажів та ефективному запобіганню незаконного переміщення товарів через українсько-словацький кордон. 

«Новий шовковий шлях» - це транспортний маршрут для перевезення залізничних вантажів і пасажирів суходолом від  Китаю до Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-