ВВП більше 4%: у Нацбанку сказали, що треба для пожвавлення економіки

ВВП більше 4%: у Нацбанку сказали, що треба для пожвавлення економіки

Укрінформ
Україні для досягнення зростання на рівні чотирьох і більше відсотків потрібно у найближчі два роки зберегти макроекономічну стабільність та завершити низку реформ.

Про це пише голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у Facebook.

"Для прискорення економічного зростання до 4% чи більше у найближчі два роки потрібно зберегти макроекономічну стабільність та завершити реформи стосовно створення ринку землі, оздоровлення фінансового сектору, протидії корупції та приватизації. Доцільно провести реформу державних підприємств, сформувати прозорий і діючий ринок газу, включаючи стуттєве реформування системи Нафтогазу, забезпечити захист прав власності. Ці реформи, у свою чергу, будуть стимулювати нарощування інвестицій та продуктивності", - акцентує Данилишин.

Інакше, застерігає він, економічне зростання може сповільнитись.

Загалом на 2018 рік оцінки зростання реального ВВП коливаються у межах 3,2%-3,5%, споживчої інфляції у межах однозначного числа на кінець року у річному вимірі - від 8,9% (НБУ) до 9% (МВФ) та 9,9% (Світовий банк). Таким чином, на розвиток макроекономічної ситуації в Україні у цьому році всі дивляться із помірним оптимізмом, констатує науковець.

"Щодо наступного року, то прогнози є також оптимістичні. Так, прогноз економічного зростання України на 2019 рік - у МВФ тепер становить 3,3% (у попередньому прогнозі було 4%), у Світового банку - 4%. За нашими оцінками - 3,5%", - пише Данилишин.

Читайте також: Зростання ВВП України прискорилося на 3,6% — Держстат

Однак, за його словами, для зростання ВВП на рівні 4-6% Україні потрібно забезпечити рівень інвестицій 20% ВВП. "В даний час державні інвестиції - до 2% ВВП, прямі іноземні інвестиції - до 2 млрд дол. США", - зауважує голова Ради НБУ.

Він додає, що, за прогнозом МВФ та Світового банку, через складні умови міжнародної торгівлі, нестабільність світових фінансових ринків, протистояння на сході країни Україна у 2018 та 2019 роках стикатиметься зі значними фінансовими потребами та ризиками у бюджетній сфері.

"Тому потрібно не зупиняти темп реформ. Це є важливим для залучення відповідного міжнародного фінансування, управління фіскальними ризиками та підтримання макроекономічної стабільності", - резюмує науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-