Данилишин розповів, завдяки чому цьогоріч зростала економіка України

Данилишин розповів, завдяки чому цьогоріч зростала економіка України

Укрінформ
Прискорення економічного зростання в Україні зумовлене насамперед збільшенням інвестицій та внутрішнього споживчого попиту.

Про це пише голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Facebook.

"У І півріччі 2018 року зафіксовано продовження позитивних економічних тенденцій та головних ознак макроекономічної стабілізації, що відбувалося на тлі процесів реформування у напрямку як підвищення доходів населення, так і посилення інвестиційної складової зростання, а також у цілому сприятливих зовнішніх умов. Загалом після подолання падіння економіка України зростає вже десять кварталів поспіль. Це свідчить про те, що курс на формування відкритої конкурентоздатної економіки України приносить відповідні результати. Прискорення економічного зростання вдалося досягти насамперед завдяки збільшенню інвестицій та внутрішньому споживчому попиту", - зазначив Данилишин.

Як свідчать дані Державної служби статистики України та МЕРТ, реальний ВВП у I кварталі 2018 року зріс на 3,1% (у розрахунку до І кварталу 2017 року) порівняно з 2,8% у І кварталі 2017 року. Реальний ВВП у II кварталі 2018 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) збільшився на 0,9%, а порівняно з II кварталом 2017 року - на 3,6%.

У січні-червні 2018 року промислове виробництво збільшилось на 2,5%. Найбільше зростання серед підвидів переробної промисловості спостерігалося у хімічному виробництві - на 39,5%, машинобудуванні - на 6,6% та у металургії - на 1,9% у першу чергу за рахунок внутрішнього попиту з боку суміжних видів діяльності, а також зовнішнього попиту.

Читайте також: Зростання ВВП України прискорилося на 3,6% — Держстат

Данилишин зазначає, що впродовж січня-липня 2018 року споживча інфляція становила 3,6% і на фоні поступової стабілізації курсу гривні формувалась під впливом як сезонних чинників (в т. ч. і дефляційного характеру), так і за рахунок підвищення споживчого попиту, зростання вартості виробництва у сільському господарстві.

Збереження тенденції щодо перевищення обсягів продажу іноземної валюти населенням над її купівлею додатково збільшувало пропозицію гривні на споживчому ринку.

Номінальна середньомісячна заробітна плата штатних працівників у січні-червні 2018 року збільшилася на 26,2% до 8377 грн (у січні-червні 2017 року - 6638 грн), заробітна плата, скоригована на індекс споживчих цін - на 12%.

"В цілому економічний розвиток у І півріччі 2018 року, не дивлячись на певні негативні коливання окремих показників економічної діяльності, що у тому числі були спричинені специфічними обставинами, формує основу для подальшого якісного економічного зростання в умовах реалізації задекларованих реформ", - наголосив голова Ради НБУ. 

Водночас він зазначив, що зберігаються ризики сповільнення економічного зростання України, у т. ч. через можливе погіршення зовнішньоекономічних умов торгівлі, що спричинить зниження попиту на продукцію українського експорту, а також фіскальне домінування, що може обмежувати державні інвестиції та збільшити боргове навантаження, стримуючи економічний розвиток країни в середньостроковій перспективі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-