Бізнес наполягає на гармонізації законодавства щодо працевлаштування іноземців

Бізнес наполягає на гармонізації законодавства щодо працевлаштування іноземців

Укрінформ
Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) пропонує усунути законодавчу колізію при оформленні посвідки на тимчасове проживання для іноземців в Україні. 

Про це повідомляє прес-служба Асоціації.

"З 1 червня 2018 року вступила в дію постанова (Кабінету міністрів України - ред.) №322 від 25 квітня 2018 року, яка створює законодавчу колізію при оформленні посвідки на тимчасове проживання для іноземців в Україні", - йдеться у повідомленні.

ЕВА вказує на три ключові суперечності. 

Так, у новій редакції Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” (від 29 квітня 2018 року) посвідка на тимчасове проживання видається міграційною службою протягом 10 днів. Відповідно ж до постанови Кабінету міністрів України №322, цей період збільшується до 15 днів. Також існує відмінність і в термінах подання документів на продовження дії посвідки: за Законом - не пізніше, ніж за 10 днів до завершення її дії, за постановою - не пізніше, ніж за 15 днів.

Крім того, відповідно до Закону, документи на отримання посвідки може подавати представник іноземця за довіреністю, про що в постанові не сказано. Відповідно до постанови запроваджується ID-картка іноземного громадянина, що буде містити біометричні дані працівника, що виключає можливість подання документів за довіреністю. 

"Бізнес підтримує оновлення та автоматизацію процесів. Однак, важливо забезпечити наявність технічного обладнання. А вже опісля вводити зміни, щоб причиною відмов в отриманні посвідки не став виключно брак технічних можливостей", - застерігають в Асоціації.

 На думку Європейської Бізнес Асоціації, при оформленні посвідок на тимчасове проживання потрібно керуватися насамперед Законом, а до постанови №322 слід внести зміни.

«За попередніми підрахунками, кількість трудових мігрантів-українців за кордоном налічує близько 5 млн. Тож виникає ситуація, коли наші люди їдуть працювати з країни, а якісні закордонні спеціалісти мають пройти довгий бюрократичний шлях, щоб влаштуватись у нас на роботу. Будемо чесними. Нам необхідно працювати над створенням якісної міграційної політики. Особливо важливо розробити та впровадити зрозумілі правила», - наголосила виконавчий директор ЕВА Анна Дерев’янко. 

За інформацією Державної служби зайнятості, станом на початок 2017 року в Україні було офіційно працевлаштовано 12 409 іноземців. Щоразу роботодавець зобов’язаний пройти процедуру отримання дозволу на працевлаштування та на його основі - посвідки на тимчасове проживання для іноземця. Кошти за отримання цих документів є одним із джерел наповнення державного бюджету. 

Читайте також: ДФС цьогоріч перевірить 235 експортерів деревини

Аби спростити процедуру, був прийнятий Закон України ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій” №2058-VIII від 23 травня 2017 року. Ним внесено зміни до низки законів, зокрема, до Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” №3773-VI від 22 вересня 2011 року. Документом зменшено строки оформлення/продовження іноземним громадянам посвідок на тимчасове проживання, визначена чітка та прозора процедура її оформлення. Бізнес позитивно сприйняв ухвалені новації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-