Домовленість щодо розподілу Каспію зменшить регіональну напругу – Forbes

Домовленість щодо розподілу Каспію зменшить регіональну напругу – Forbes

Укрінформ
Підписана 12 серпня в Казахстані п'ятьма країнами "Конвенція про правовий статус Каспію" сприятиме зменшення напруги в регіоні та відкриває нові перспективи для побудови транскаспійського трубопроводу в Європу.

Таке бачення висловило в аналітичній публікації в понеділок американське бізнес-видання Forbes.

"Чого очікувати на газових і нафтових ринках? Перш за все, зменшиться регіональна напруга - на два чи більше порядки, оскільки домінуюча Росія домовляється зі своїми каспійськими партнерами з різних технічних питань, включаючи маршрути доступу", - зазначає видання.

Читайте також: П’ять країн поділили нафту й газ у Каспійському морі

По-друге, як пише автор, була розв'язана ще одна довгострокова проблема стосовно розподілу повноважень над транскордонними трубопроводами на Каспії.

"Туркменістан завжди пропонував плани транскаспійського газопроводу, який потенційно постачатиме газ на європейський ринок через Азербайджан і Туреччину. Теоретично, це може стати реальністю", - підкреслюється в статті.

Читайте також: Нафта дешевшає через торговельну напруженість між США і Китаєм

Проте, за винятком цих положень, нова домовленість не має значного матеріального виміру для перспектив розвитку нафто- й газовидобування на Каспії.

У цьому зв'язку наводиться оцінка старшого аналітика компанії GlobalData Вілла Скарджиля: "Прогнозується, що виробництво на Каспійському морі зросте приблизно на 500 тис. барелів щодоби протягом найближчих п'яти років, але це стосується регіонів, навколо яких не ведуться спори".

При цьому аналітик підкреслив, що текст досягнутої домовленості не вирішує спору навколо регіонів, багатих на ресурси, а лише вказує, що вони будуть предметом подальших угод.

Читайте також: Каспійська конвенція: це такий новий вектор експансії Кремля?

Як нагадує видання, Росія і Казахстан мають двосторонню угоду про розподіл каспійських мінеральних ресурсів. Основні територіальні суперечки окреслюються позиціями Азербайджану, Туркменістану й Ірану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-