Туреччина йде від долара, в тому числі і в розрахунках з Україною

Туреччина йде від долара, в тому числі і в розрахунках з Україною

Укрінформ
Туреччина готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими як Китай, Росія, Іран і Україна.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє агентство «Анадолу».

За його словами, якщо країни Європи теж захочуть позбавитися від "кайданів" долара, то Анкара готова перейти з ними на аналогічні розрахунки в торгівлі.

Туреччина не сприймає світоустрій, при якому світу оголошена економічна війна, а на країни чинять тиск погрозами введення санкцій, зазначив президент.

Читайте також: Ердоган закликав турків продавати долари і євро, щоб врятувати ліру

«Ті, хто намагається звести рахунки з Туреччиною і наносять удар нижче пояса, повинні пам'ятати, що у світі немає жодного політика і жодної країни, які досягли б успіху, проводячи ворожу політику щодо Анкари», - сказав Ердоган.

За його словами, кожен, хто став причиною страждань турецького народу, рано чи пізно відповість за це.

Туреччина поставила перед собою амбітні цілі та впевнено рухається до їх досягнення. Туреччина стійка до будь-яких потрясінь і загроз, зазначив президент.

«Ніщо не змусить Туреччину відмовитися від своїх цілей в економіці, відступитися від боротьби з тероризмом. Відкрито заявляю про це. Туреччина не змінить свою політику щодо Сирії і Іраку», - сказав Ердоган.

Як повідомлялося, Ердоган закликав турків продавати долари і євро, щоб врятувати ліру.

Раніше в п'ятницю новий міністр фінансів Туреччини, зять Ердогана Берат Албайрак оголосив про новий економічний підхід, однак це мало допомогло турецькій лірі, яка перебуває у вільному падінні.

Турецька ліра, яка в цьому році знецінилася на третину на тлі побоювань більш широкого контролю Ердогана над економікою, у п'ятницю подешевшала ще на 18% - більше 2001 року. Це відбулося на тлі заяви президента США Дональда Трампа про подвоєння митних тарифів на турецькі сталь і алюміній.

В кінці липня Трамп пообіцяв Туреччині "великі санкції" через затримання американського пастора. Оскільки реакції не було, минулого тижня США ввели санкції, в тому числі проти глави Мін'юсту Туреччини Абдулхамита Гюля і міністра внутрішніх справ Сюлеймана Сойлу.

У зв'язку з цим Ердоган заявив, що дії США "нанесли удар" по відносинам і досягли тієї точки, коли відновити їх майже неможливо.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-