У Раді пропонують законодавчо закріпити зростання ВВП на рівні 7% до 2030 року

У Раді пропонують законодавчо закріпити зростання ВВП на рівні 7% до 2030 року

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстрований проект закону «Про Стратегію сталого розвитку України до 2030», яким передбачено закріпити серед національних цілей сталого розвитку України забезпечення щорічного зростання ВВП. 

Відповідний законопроект №9015 зареєстрований в парламенті і оприлюднений на його сайті. 

Проектом пропонується закріпити на законодавчому рівні 7 стратегічних цілей, зокрема сприяння інклюзивному збалансованому низьковуглецевому економічному зростанню та життєстійкій інфраструктурі. В рамках цієї цілі визначені оперативні завдання: ріст ВВП до рівня 7%, збільшення обсягів фінансування науки за рахунок усіх джерел до 3% ВВП та забезпечення бюджетного фінансування наукової та науково-технічної діяльності у розмірі не менше 1,7% ВВП.

Окрім того, серед таких завдань  зміна структури експорту в бік зростання продукції та послуг з високою часткою доданої вартості, зокрема до 2030 року підвищення в структурі експорту частки продукції високотехнологічних секторів економіки до 15%.

Пропонується також визначити серед економічних завдань підвищення зайнятості населення до 70% у 2030 році за рахунок створення нових робочих місць.

Також законопроектом пропонується визначити завданням до 2025 року припинити практику використання дитячої праці в усіх її формах.

Запропоновано до 2030 року збільшити площу земель сільськогосподарського призначення, зайнятих під органічним виробництвом, до 3 млн га та забезпечити щорічний приріст, починаючи з 2020 року, обсягів виробництва та реалізації органічної продукції щонайменше на 5%.

Проект стратегії пропонує визначити стратегічною ціллю подолання бідності та скорочення нерівності, зокрема гендерної.

Досягти цього пропонується через ліквідацію крайньої бідності (в Україні визначається як добове споживання на суму менш ніж 5,05 долара США за паритетом купівельної спроможності) до 2025 року. Окрім того, через скорочення до 2030 року вдвічі (до 36%) частки домогосподарств, які за оцінкою матеріального добробуту належать до бідних за критеріями ООН.

Пропонується також забезпечити поступове наближення мінімального рівня заробітної плати та мінімальної пенсії не нижче фактичного прожиткового мінімуму до 2030 року.

Читайте також: Міграція створює дисбаланс на ринку робочої сили в Україні - НБУ

Як відомо, у вересні 2015 року відбувся Саміт ООН зі сталого розвитку, на якому члени ООН схвалили документ «Перетворення нашого світу: порядок денний для сталого розвитку на період до 2030 року». Глави держав і урядів погодили порядок денний світового розвитку на період після 2015 року і визначили 17 глобальних цілей сталого розвитку, які охоплюють 169 завдань та 240 показників.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що у зв'язку з ухваленням 17-ти глобальних цілей сталого розвитку на період до 2030 року та необхідністю переходу України до моделі сталого розвитку потребує актуалізації  Стратегія сталого розвитку «Україна - 2020», прийнята указом  Президента від 12 січня 2015 року.

Як повідомлялося, у вересні 2017 року уряд представив комплекс завдань та показників розвитку відповідно до зобов'язань досягти Цілей сталого розвитку (ЦСР) до 2030 року під час презентації національної доповіді «Цілі сталого розвитку: Україна».

У доповіді представлені результати адаптації 17 глобальних ЦСР з урахуванням національної специфіки, зокрема: подолання бідності; подолання голоду, розвиток сільського господарства; міцне здоров'я і благополуччя; якісна освіта; гендерна рівність; чиста вода та належні санітарні умови; доступна та чиста енергія; гідна праця та економічне зростання; промисловість, інновації та інфраструктура; скорочення нерівності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-