В ProZorro удосконалили систему закупівлі ліків

В ProZorro удосконалили систему закупівлі ліків

Укрінформ
Відтепер перелік ліків з Державного реєстру лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я України потраплятиме в систему ProZorro автоматично.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Це дозволить замовнику при оголошенні тендеру обирати назву ліків з актуального списку, а не вводити дані вручну. Жорстка прив'язка до офіційного переліку зменшить маніпуляції або випадкові помилки в описі предмету закупівлі та спростить пошук тендерів постачальниками. До того ж цей крок допоможе краще контролювати закупівлі ліків, порівнювати ціни на конкретні препарати у різних містах і регіонах та виявляти ті, які завищують ціни», - йдеться у повідомленні.

До автоматичної синхронізації даних з МОЗ фахівці ProZorro вже раніше інтегрували в систему відомості з Держреєстру лікарських засобів, однак дані були завантажені одноразово і не оновлювалися. Тому можливість обрати відповідні класифікації предмету закупівлі (діюча речовина та область її дії) із списку, що випадав, була не в усіх тендерах. Через це деякі замовники могли маніпулювати з описом предмету закупівлі, що ускладнювало пошук тендерів та зменшувало конкуренцію на торгах.

Відтепер же діючу речовину (МНН) та область її дії (АТХ) замовники зможуть обирати зі списку у всіх закупівлях ліків. Це стандартизує опис предмету закупівлі та перешкоджатиме корупційним діям.

За законодавством про публічні закупівлі замовник має вказувати в описі предмету закупівлі МНН та область її дії згідно з АТХ.

Читайте також: Укртранснафта: у липні обсяг транспортування чорного золота зріс на 12,6%

Міжнародна непатентована назва (МНН) - назва лікарського засобу, прийнята Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). МНН вказує на діючу речовину, яка лежить в основі лікарського засобу.

Анатомо-терапевтично-хімічна класифікація (АТХ) - широко використовується ВООЗ для одержання статистичних даних про споживання ліків на міжнародному рівні, вивчення ринку лікарських препаратів для потреб фармацевтичної промисловості, класифікації побічних реакцій та в інших випадках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-