Зловживання при сплаті акцизу тютюнниками - експерти пропонують вихід

Зловживання при сплаті акцизу тютюнниками - експерти пропонують вихід

Укрінформ
Експерти підготували для уряду свої пропозиції щодо інструментів боротьби із форестелінгом - необгрунтованим завищенням обсягів виробництва та продажів у місяці, що передують підвищенню акцизу.

Про це керівник Українського центру контролю над тютюном ГО “Життя”Андрій Скіпальський поінформував на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми пропонуємо уряду розглянути заходи боротьби із форестелінгом. Є досвід країн, які успішно реалізовують ці заходи. Йдеться як про заходи з інвентаризації, так і необхідність переглянути норму у 15%, або терміни обрахунку закупівель акцизних марок, або додаткове оподаткування різниці реалізації, яку ми маємо сьогодні. Ми надамо свої рекомендації Мінфіну окремим листом”, - сказав Скіпальський.

На його переконання, тютюнова індустрія використовує так званий форестелінг цілком свідомо. Через це втрати держбюджету у І півріччі 2018 року  колосальні. “Тим більше, всі говорять про нестачу коштів на казначейських рахунках, проблеми із виконанням бюджету і про те, що Україні постійно потрібні кошти. Саме ця “яма” у кілька мільярдів, очікуваних від сплати акцизів, додає проблем. З іншого боку, зрозуміло, що це (заходи боротьби із форестелінгом - ред) дасть підстави у майбутньому корпораціям звинувачувати уряд у тому, що він неправильно рахує, неправильно прогнозує або є некомпетентним у реалізації політики акцизів. Ми хочемо заявити, що некомпетентності тут немає, є виключно зловживання та маніпуляція з можливостями сплати акцизу. І винна у цьому політика корпорацій”, - наголосив експерт.

Читайте також: Раді пропонують ввести акциз на електронні сигарети і обмежити продаж

Звісно, зазначив він, факти форестелінгу і в попередні роки спостерігалися, але у 2018 році зловживань стало значно більше. “Продажі першого та останнього кварталу цього року дуже різняться - 20 і 7 мільярдів. Це безпрецедентна різниця, яка свідчить виключно про штучне заниження корпораціями сплати акцизного податку. Таким чином вони "карають" уряд за те, що, можливо, там не прислухалися до їхніх порад”, - наголосив керівник Українського центру контролю над тютюном ГО “Життя”

Скіпальський вважає, що запровадження оподаткування електронних сигарет також варто розглядати як додаткове джерело наповнення бюджету. “Про це вже говориться кілька років, є законодавчі ініціативи. Ринок електронних сигарет в Україні останні три роки зростає на 70 % щороку. Нині він складає 2,6 млрд грн. Це кошти, які абсолютно ніяк не контролюються. Досвід європейських країн показує, що абсолютно реально ввести податок на рідини із нікотином та системи доставки нікотину”, - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-