Експерти повідомили про зростання експорту яєць, волоських горіхів та солоду
Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» із посиланням на заступника директора Миколу Пугачова.
"Зокрема, більш ніж у півтора раза - з 31 тис. т до 48 тис. т - збільшилися зарубіжні поставки яєць. Бобових овочів - в основному гороху - експортували 54 тис. т проти 1 тис. т у січні-червні 2017 року. Обсяги поставок волоських горіхів на ринки країн світу зросли з 12 тис. т до 19 тис. т, а солоду - з 70 тис. т до 97 тис. т. Це забезпечило відчутне зростання вартості цих продуктів у загальній структурі українського агропродовольчого експорту", - йдеться у повідомленні.
Пугачов стверджує, що визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту залишаються зернові культури, насіння олійних, різні жири та олії - в основному, соняшникова, а також товари харчової та переробної промисловості. Їх сукупна частка в аграрному експорті становить 88%, зауважив науковець.
Як уже повідомлялося, за даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2018 року залишився майже на рівні минулорічних показників за відповідний період (-2%), перевищивши 8,6 млрд дол. США.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за січень-червень 2018 року становить понад 37%.
У І півріччі 2018 року зросла вартість експортних поставок м'яса птиці - зі 196 млн дол. США до 241 млн дол. США, а також масла - з 45 млн дол. США до 74 млн дол. США. Це зумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції.