НБУ вдосконалив порядок обміну інформацією про валютні операції клієнтів

НБУ вдосконалив порядок обміну інформацією про валютні операції клієнтів

Укрінформ
Національний банк України вносить зміни до низки нормативно-правових актів, що розширюють можливості банків з обміну інформацією про валютні операції клієнтів. 

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Національний банк України запроваджує низку змін до нормативно-правових актів, які розширюють можливості банків з обміну інформацією про валютні операції клієнтів, а також удосконалюють окремі вимоги до торгівлі іноземною валютою", - йдеться в повідомленні НБУ.

По-перше, врегульовано питання обміну інформацією про валютні операції клієнта між уповноваженими банками та ліквідаторами банків або юридичними особами, які утворилися в результаті ліквідації банку за рішенням власників, необхідні у випадку переходу клієнта до нового обслуговуючого банку.

Зазначається, що обмін інформацією про незавершені розрахунки клієнта буде здійснюватися на паперовому носії виключно фельдзв'язком, спецзв'язком, поштовим зв'язком (рекомендованим або цінним листом). На сьогодні цей обмін здійснюється лише електронною поштою Нацбанку.

Читайте також: Долар по 30: За тиждень? У вересні? Чи під кінець року?

Водночас на банки покладено обов'язок належним чином перевіряти достовірність отриманої інформації.

По-друге, банки зможуть купувати іноземну валюту за кошти клієнтів, необхідну для обміну на іншу іноземну валюту для виконання зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами, на міжбанківському валютному ринку та/або на міжнародному валютному ринку. Раніше операція з обміну на іншу іноземну валюту здійснювалася виключно на міжнародному валютному ринку.

Крім того, уточнено формулювання норми щодо купівлі-продажу уповноваженими банками  іноземної валюти за гривні на умовах "форвард". Визначається, що банки можуть здійснювати такі операції з клієнтами-резидентами, що є суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, та/або з іншими уповноваженими банками.

Зазначені зміни нададуть можливість клієнтам, які раніше обслуговувалися у банках, що наразі ліквідуються / у яких процедура ліквідації вже завершена, купувати та/або перераховувати іноземну валюту, а новим обслуговуючим банкам - здійснювати дієвий контроль за валютними операціями клієнта. Також ці зміни сприятимуть підвищенню ефективності проведення операцій з торгівлі іноземною валютою.

Зміни закріплені Постановою Правління № 86 від 24 липня 2018 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", яка набуває чинності 27 липня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-