Віце-прем'єр пояснила, чому Порошенко ветував закон про контрабанду лісу

Віце-прем'єр пояснила, чому Порошенко ветував закон про контрабанду лісу

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон щодо запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів, щоб зруйнувати схеми незаконного збагачення.

Про це написала у Facebook віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Українські популісти пробили чергове дно. Огидно від реакції критиків Президента на його вето з пропозиціями на закон № 5495, яким "заслужені рятівники лісів" знову хочуть убити двох зайців: посприяти зароблянню брудних грошей і створити проблеми у наших взаєминах з ЄС", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що один мораторій на вирубування лісу вже є, і завдяки такій "турботі" галузь пішла в тінь. "Ліси рубають і так само вивозять за кордон, от тільки на папері вони називаються дровами... Величезні гроші ідуть поза бюджетом і цементують чорні схеми... виробники і далі скаржаться на брак сировини через відсутність прозорого ринку, і мораторій скаламутив там воду ще більше", - акцентувала Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Контрабанда лісу: Парубій вірить, що новий закон зупинить браконьєрів

Звертаючись до критиків президентського вето закону № 5495, вона закликала їх не брехати  про те, що Президент наклав вето на боротьбу з контрабандою.

"Президент наклав вето на консервацію схем і збагачення їхніх вигодоотримувачів. Адже його зауваження стосуються не норм закону про посилення відповідальності за рубки – ці зміни і Президент, і уряд підтримують. Так, необхідно вирішувати проблему через жорсткий облік деревини, підвищення кримінальної відповідальності за незаконні вирубки та "чорний" продаж, через пріоритизацію екологічних завдань. І це ні в кого не викликає заперечень. Президент чітко вказав на причини свого рішення, а саме на грубе порушення наших угод із СОТ і ЄС", - наголосила віце-прем'єр.

Вона також навела слова лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко, яка заявила, що, певно, у глави держави були якісь свої аргументи щодо такого рішення", а  вимоги СОТ, стандарти ЄС та інтереси вільного ринку не мають жодного стосунку до інтересів України.

"Прошу не плутати Україну із собою! Скажіть, нарешті, вголос, куди вас тягне "державницьке чуття", якщо не в цивілізований світ? Якщо правила СОТ і ЄС для вас чужі, то за якими, чи то пак - чиїми, правилами хочете грати?", - закликала віце-прем'єр Тимошенко.

На переконання Климпуш-Цинцадзе, під виглядом порятунку екології популізм намагається попіаритися на біді, яка справді є нагальною і вимагає від нас рішучих дій.

"Рішучих, але не таких незграбних, як чинять популісти, зображуючи Україну безвідповідальним партнером, де бажання товстосумів стоять вище за національні інтереси та міжнародні домовленості. Тому можу дати лише пораду - укотре ідучи на телекамери з маніпуляціями про захист лісів, хай ретельніше обтрушують тирсу з своїх дорогих костюмів", - резюмувала віце-премє'р.

Читайте також: Рада посилила відповідальність за незаконну вирубку та контрабанду лісу

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко повернув до Верховної ради законопроект №5495 "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів". Цей закон передбачає обмеження річного обсягу заготівлі необроблених лісоматеріалів 25 млн куб. м на період дії мораторію на експорт необроблених лісоматеріалів та введення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Згідно з доповіддю британської неурядової організації Earthsight, з України в країни ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу, і більше, ніж з країн Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії разом узятих.

Із 1 січня 2017 року діє абсолютна заборона експорту лісу (мораторій на тверді породи дерева діє ще з 2015 року, минулого року його доповнила заборона на експорт сосни).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-