Кавуни подорожчали на 25% всього за тиждень – моніторинг цін

Кавуни подорожчали на 25% всього за тиждень – моніторинг цін

Укрінформ
Галузеві експерти заявляють про подорожчання кавунів в Україні на чверть всього за один тиждень.

Про це свидельствуют дані щоденного моніторингу аналітичної платформи EastFruit.

"За інформацією галузевих експертів, тільки з початку поточного тижня кавуни на українському ринку подорожчали в середньому на чверть. Вже сьогодні фермери відвантажують цю продукцію по 1,5-1,8 грн/кг ($0,06-0,07 за кг). Для порівняння, тижнем раніше ціни в цьому сегменті стартували від 1,2 грн/кг ($0,05 за кг)", - зазначається у повідомленні.

Позитивний ціновий тренд на ринку кавуна аграрії пов'язують з істотним скороченням пропозиції цієї продукції з господарств.

"Причиною цьому послужив так званий період міжсезоння: більшість фермерів вже заявили про завершення реалізації кавунів ранніх сортів, тоді як приступити до збору урожаю цих баштанних пізніших сортів їм не дозволяють рясні дощі", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в результаті цінового зростання сьогодні кавуни на ринку України вже коштують в середньому на 15% дорожче, ніж у другій половині липня 2017 року.

"Проте, продавці упевнені, що вже найближчим часом поставки цієї продукції на ринок відновляться, що неодмінно призведе до цінового зниження. В той же час, активний експорт може зробити помітну підтримку цінам і здешевлення кавунів буде не таким різким", - повідомляє EastFruit. 

Читайте також: Стало відомо, коли у Київ прибуде перша баржа з херсонськими кавунами

Останніми роками українські компанії роблять ряд спроб диверсифікувати продажі кавунів і знайти нові можливості для логістики цієї продукції. Зокрема, новаторством попереднього сезону була доставка партії кавунів з Херсонської області до Києва річковим шляхом. Більше того, баржу з херсонськими кавунами в Києві чекають і в поточному сезоні: 1-8 серпня, в період оптимального дозрівання херсонських кавунів, буде відправлено перше цього сезону несамохідне судно з 500 тоннами солодкої ягоди. А вже з 15 серпня першу партію кавунів буде доставлено на полиці столичних магазинів.   

Крім того, українські компанії прагнуть розширити і географію експорту кавуна: минулого року перші пробні партії відвантажувалися на ринок Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-