Нацбанк залишив незмінним прогноз інфляції на 2018-2020 роки

Нацбанк залишив незмінним прогноз інфляції на 2018-2020 роки

Укрінформ
Національний банк залишив прогноз інфляції на кінець 2018 року на рівні 8.9% і переглянув прогноз базової інфляції у бік зниження до 7.1%.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Більш швидке, ніж прогнозувалося, уповільнення інфляції у травні-червні поточного року буде нівельоване в другому півріччі через посилення впливу проінфляційних чинників, який зберігатиметься впродовж ще трьох кварталів наступного року. Відтак, Національний банк зможе повернути інфляцію у межі цільового діапазону лише у IV кварталі 2019 року. Про це йдеться в щоквартальному "Інфляційному звіті" за липень 2018 року.

На рівень інфляції в другій половині 2018 та у 2019 році буде тиснути низка факторів. Так, наприкінці 2018 року очікується більш суттєве, ніж передбачалося раніше, підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів через наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету, йдеться у повідомленні НБУ.

Водночас, інші проінфляційні чинники матимуть більш фундаментальний характер.

По-перше, це вищий, ніж досі очікувалося, рівень внутрішнього попиту, у тому числі через зростання заробітних плат і переказів від трудових мігрантів.

По-друге, це зниження інтересу інвесторів до українських суверенних зобов’язань унаслідок глобальної тенденції виходу інвесторів з активів країн, що розвиваються, та відтермінування отримання фінансування за програмою співпраці з МВФ.

Читайте також: НБУ оцінив вітчизняні кошти, що надійшли в Україну як прямі іноземні інвестиції

Проведення жорсткої монетарної політики компенсуватиме дію цих чинників і стане одним з ключових факторів, який дозволить привести інфляцію у межі цільового діапазону в IV кварталі 2019 року. Також цьому сприятимуть стримана фіскальна політика через бюджетні обмеження за значних обсягів погашень державного боргу, помірні темпи імпортованої інфляції за відносно низької курсової волатильності та зменшення внеску адміністративної складової інфляції.

Прогноз інфляції залишається без змін і на наступні роки – споживча інфляція становитиме 5.8% на кінець 2019 року, а у 2020 році уповільниться до 5.0% і, таким чином, досягне центрального значення цільового діапазону (5.0% ± 1 в.п.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-