Дефіцитний хлор: Антимонопольний комітет може оштрафувати Дніпроазот

Дефіцитний хлор: Антимонопольний комітет може оштрафувати Дніпроазот

Укрінформ
Антимонопольний комітет у четвер, 19 липня, розгляне звернення АТ "Дніпроазот" щодо підвищення ціни на рідкий хлор і відповідності таких дій антимонопольному законодавству.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

"Розгляд заяви АТ "Дніпроазот" про надання висновків щодо кваліфікації дій відбудеться на засіданні Комітету, запланованому на 19.07.2018", - йдеться у повідомленні. 

Реагуючи на суспільний резонанс, викликаний поширеним у ЗМІ повідомленням про звернення АТ "Дніпроазот" до АМКУ за висновком про можливість зміни (підвищення) ціни на рідкий хлор і відповідність таких дій положенням антимонопольного законодавства, у відомстві підтвердили, що до Комітету справді надійшла заява від Дніпроазоту.

"Дійсно, до Комітету надійшла заява Товариства від 02.07.2018 та доповнення до неї від 09.07.2018 щодо кваліфікації дій у порядку статті 14 Закону України "Про захист економічної конкуренції", - зазначає прес-служба.

Як повідомляв Укрінформ, в АМКУ наголошують, що Комітет відповідно до своїх повноважень і завдань, визначених законодавством, не є ціновим регулятором, не встановлює та не надає висновки про економічну обгрунтованість цін на товари.

Натомість АМКУ має повноваження у межах розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції визначати, чи є зловживанням монопольним становищем встановлення підприємством-монополістом таких цін, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

Як наголосили в АМКУ, "часткова або повна відмова суб'єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, від реалізації товару за відсутності альтернативних джерел реалізації визнається зловживанням монопольним становищем (п. 5 ч. 2 ст. 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції"). Це порушення тягне накладення штрафу до 10% доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф".

В антимонопольному відомстві також підкреслюють, що ціни на рідкий хлор є вільними цінами, які самостійно встановлюються суб'єктом господарювання і на які відсутнє державне регулювання.

У АМКУ підкреслили, що "якщо АТ "Дніпроазот" впевнене в обгрунтованості підвищення ціни на власну продукцію - жоден чинний нормативно-правовий акт не забороняє такі дії".  

Читайте також: Дніпроазот озвучив умову відновлення виробництва хлору

Як повідомлялося, в Україні можуть виникнути проблеми з централізованим водопостачанням через припинення поставок і зупинку виробництва рідкого хлору на заводі "Дніпроазот". Часткова, а тим більше повна зупинка виробництва хлору несе загрозу епідеміологічної катастрофи в країні, особливо в літній період.

При цьому, на Дніпроазоті заявляють, що відновлення виробництва хлору для очищення питної води буде можливе після підвищення цін на продукцію. Як стверджують на підприємстві, відповідне економічне обгрунтування направлене в АМКУ, і Дніпроазот чекає на рішення антимонопольного відомства.

Також зазначається, що виробництво аміаку і карбаміду в АТ "Дніпроазот" стало економічно невигідним у зв'язку зі значним подорожчанням енергоресурсів, зокрема, природного газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-