Бізнес позитивно оцінює перспективи розвитку на найближчий рік - опитування НБУ

Бізнес позитивно оцінює перспективи розвитку на найближчий рік - опитування НБУ

Укрінформ
Бізнес зберігає позитивні очікування щодо макроекономічної ситуації та власних перспектив розвитку на найближчий рік. 88% опитаних вважають стан своїх підприємств задовільним або добрим.  

Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у другому кварталі 2018 року, повідомляє прес-служба НБУ

«Індекс ділових очікувань бізнесу на наступні 12 місяців становить 118,3%. Високий рівень ділової активності респонденти прогнозують шостий квартал поспіль. Підприємства поліпшують свої очікування щодо зростання обсягів виробництва та реалізації продукції», - йдеться в повідомленні.

Високі темпи зростання економічної активності зберігаються переважно завдяки поліпшенню прогнозів щодо фінансово-економічного стану власних підприємств та інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт. Респонденти продовжують позитивно оцінювати поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств. Як і в попередньому кварталі, 88% опитаних вважають його «задовільним» або «добрим».  

При цьому, підприємства дещо знизили свої очікування щодо потреби в позикових коштах. Частка респондентів, які планують брати банківські кредити, становить 37,1% (38,3% у першому кварталі 2018 року). 

"Як і в усіх попередніх опитуваннях, підприємства наразі більше зацікавлені у гривневих позикових коштах. У той же час, висока вартість кредитів, посилені вимоги до застави та складна процедура оформлення документів залишаються головними факторами, які стримують бізнес від залучення нових позик", - зауважуть у НБУ.

Читайте також: Рада НБУ ухвалила Стратегію монетарної політики регулятора

У другому  кварталі підприємства також поліпшили свої очікування щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців - баланс очікувань становить 22,2% (у першому кварталі 2018 року - 19,0%). Позитивна динаміка триває вже дев'ятий квартал поспіль. 

Зокрема, серед опитаних підприємств майже 35% очікують на зростання обсягів виробництва і більше половини впевнені, що виробництво залишиться на поточному рівні. Зростання очікують підприємства всіх основних видів діяльності, проте найбільш позитивно налаштовані підприємства енерго- та водопостачання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-