ЗМІ: Газпромбанк продає акції чеської Škoda JS., яка претендує на добудову ХАЕС

ЗМІ: Газпромбанк продає акції чеської Škoda JS., яка претендує на добудову ХАЕС

Укрінформ
Російське АТ «Газпромбанк», яке потрапило під санкції уряду США, має намір частково або повністю вийти зі складу акціонерів чеської компанії Skoda JS a.s. 

Ця компанія є одним з основних претендентів на отримання контракту на добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Про це інформує американське аналітичне видання Nuclear Intelligence Weekly, посилаючись на свої джерела на європейському ринку обладнання для атомних електростанцій, повідомляє УНІАН.

"Згідно з інформацією видання, російський власник Skoda JS веде переговори з французькими компаніями щодо продажу частини або всього пакету акцій чеської компанії, якими він володіє через холдинг ОМЗ (Об'єднані машинобудівні заводи, група Уралмаш - РФ). Газпромбанк володіє приблизно 85% акцій OМЗ, якому, в свою чергу, належить 100% акцій Skoda JS", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цю інформацію підтверджує той факт, що в липні 2018 року компанія Skoda JS уклала з французькою компанією Framatome контракт на виробництво і поставку двох комплектів внутрішньокорпусних пристроїв корпусу реактора EPR потужністю 1600 МВт, призначених для АЕС Hinkley Point C в графстві Сомерсет, Великобританія. Згідно з офіційним прес-релізом компанії Skoda JS, комплект поставки включає, зокрема: кошик активної зони, важкий рефлектор і верхній внутрішньокорпусний пристрій (аналог верхнього блоку реактору ВВЕР-1000).

Читайте також: У Європарламенті представили енергоміст "Україна - ЄС" та проект добудови ХАЕС

Нагадаємо, на початку липня урядовий комітет з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності схвалив ТЕО добудови двох блоків ХАЕС. Вартість добудови становить 72,44 млрд грн (в цінах на 5 травня 2017 року). Згідно ТЕО, після денонсування договору про добудову даних енергоблоків з Росією єдиним варіантом, що забезпечує добудову в найбільш короткі терміни при мінімізації витрат, є застосування реакторної установки (РУ) ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор) виробництва компанії Skoda JS (Чехія).

Загальна вартість добудови двох енергоблоків ХАЕС - 72,437 млрд грн (в цінах на 5 травня 2017 року), в тому числі вартість обладнання - 46,3 млрд грн. Терміни будівництва - 84 місяці від початку робіт, а прогнозований термін введення в експлуатацію енергоблоку №3 - 2025 рік. Загальний стан будівельної частини блоків на момент припинення робіт: енергоблоку №3 - 75%, енергоблока №4 - 28%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-