Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Відповіді на запитання, які найчастіше задають ЗМІ

Відповіді на запитання, які найчастіше задають ЗМІ

Блоги
Укрінформ
Українці стали більше заробляти - у порівнянні з травнем минулого року номінальна зарплата зросла майже на 28 відсотків, і склала 8 тисяч 700 гривень – про що це свідчить? І чи достатньо такого зростання?

Понад 3,2 млн українців – постійно працюють за кордоном, а нині трудова міграція має сезонний характер – і в ній задіяні близько 9 млн (!!!) українців (дані мінсоцполітики). що означають такі приголомшливі цифри? Що призвело до такої ситуації? 

Якими проблемами це загрожує українській економіці? Як вирішити наші внутрішні проблеми ринку праці, які призводять до зростання кількості трудових мігрантів?

• На жаль, рівень зарплат в Україні поки не можна порівняти з європейськими країнами. Наприклад, за даними OECD, середня зарплата в Польщі за 2017 рік склала 50,8 тис. Злотих (близько 13,5 тис.дол.США) за рік, в Португалії - 17 тис.євро за рік, Іспанії - 28 тис.євро за рік. А у нас, виходячи з даних Держстату - менше 100 тис.грн за рік. Тому, щоб уповільнити трудову міграцію потрібно підтягувати рівень зарплат в Україні до європейського, спираючись при цьому на зростання продуктивності економіки.

• І, до речі, уряд працює в цьому напрямку. Наприклад, індекс реальної заробітної плати в травні 2018 року щодо травня 2017 року склав 114,1%.

• На мій погляд, найважливішим є домогтися стабільно високих темпів економічного зростання 3.5-5% приросту ВВП за рік. Саме на такій здоровій основі можна забезпечити зростання зарплат і доходів населення. Рада Національного банку активно відстоює ці ідеї в своїх документах і рекомендаціях Правлінню регулятора і Уряду України. 

• Що стосується зниження міграційних настроїв, то світовий досвід, в тому числі східноєвропейських країн, стверджує, що потрібно застосовувати комплексний підхід, зокрема: зосередитися на створенні гідних робочих місць; зміцнювати інститути влади; створювати умови для підвищення рівня зайнятості; підвищувати продуктивність праці і економіки в цілому. Для більш ефективного регулювання міграції нам необхідно впроваджувати ці фундаментальні ідеї

• І я б не був таким категоричним у висновках щодо тотального дефіциту робочої сили в Україні. Досить нагадати, що рівень безробіття серед економічно активного населення в 1 кварталі цього року склав 9,7% (методологія МОП), а серед населення працездатного віку - 10%. І хоча ці показники дещо кращі, ніж за аналогічний період минулого року, все ж вони свідчать про те, що обсяг пропозиції робочої сили перевищує попит на неї.

• Інша справа, що все яскравіше проявляються диспропорції структури попиту / пропозиції на ринку праці з точки зору кваліфікаційно-професійних характеристик робочої сили. Гостро не вистачає робочих рук з окремих професій, наприклад, газозварників, будівельників, а також медпрацівників та ін.

• В цілому ситуація на ринку праці в силу різних факторів досить непроста. Скорочується кількість економічно активного населення, в тому числі з-за несприятливих демографічних процесів. Зросла кількість трудових мігрантів і міграційні настрої населення зберігаються, так як наша економіка поки не може запропонувати необхідну кількість гідних робочих місць.

• З іншого боку, результати опитувань ділових очікувань підприємств, які проводяться Нацбанком, свідчать про деяке зростання попиту на робочу силу. Так, покращилися очікування підприємств в частині зміни кількості працівників у наступні 12 місяців (найбільше в будівництві, торгівлі та переробної промисловості), що в свою чергу пояснює зростання числа вакансій в цих видах діяльності.

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-