Україна не платитиме Ахметову і Пінчуку €10 мільярдів компенсації за Криворіжсталь

Україна не платитиме Ахметову і Пінчуку €10 мільярдів компенсації за Криворіжсталь

Укрінформ
Європейський суд з прав людини відхилив вимоги у 10 млрд євро у справі щодо реприватизації «Криворіжсталі», чим зберіг для державного бюджету України зазначену суму.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook перший заступник міністра юстиції України Наталія Бернацька. 

«Вітаю команду Мін'юсту, яка працювала по справі Криворіжсталі проти України. 10 млрд євро збережено для державного бюджету. Без допомоги зовнішніх юристів, силами Секретаріату уповноваженого у справах ЄСПЛ. Вкотре довели, що ви справжні професіонали!» - написала Бернацька.

Водночас на сайті Мін'юсту зазначається, що Європейський суд з прав людини опублікував рішення у справі «Індустріальний Фінансовий Консорціум «Інвестиційно-металургійний Союз» проти України», у якій компанія-заявник скаржилась на порушення своїх прав, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статтею 1 Першого протоколу до Конвенції (захист права власності), зокрема, через скасування винесених на її користь остаточних судових рішень щодо приватизації одного з найбільших металургійних заводів у світі - Криворізького металургійного заводу («Криворіжсталь»). 

Як зазначається, компанія-заявник, яка володіла 93,02% акціонерного капіталу Криворіжсталі, вимагала 12,9 млрд дол. США (приблизно 10 млрд євро) матеріальної шкоди, в основному посилаючись на збільшення ціни Криворіжсталі, дохід, отриманий компанією протягом періоду 2005-2007 років, та втрату дивідендів.

"У вказаній справі ЄСПЛ, врахувавши надані урядом зауваження, визнав відсутність порушення прав компанії-заявника та встановив, що наявність певних процесуальних порушень під час розгляду справи у національних судах автоматично не призводить до встановлення незаконності втручання в право на власність заявника", - зазначили у Мін'юсті.

Читайте також: "АрселорМіттал Кривий Ріг" паралізував страйк

Таким чином, ЄСПЛ дійшов висновку, що компанія-заявник не довела, що її було позбавлено можливості ефективно захищати свої майнові права під час повторного розгляду справи в національних судах, а також, що вилучення з її власності пакету акцій «Криворіжсталі» було вчинене з порушенням законодавства України та призвело до покладення на неї надмірного тягаря.

З огляду на зазначене, ЄСПЛ у повному обсязі відхилив вимоги щодо сатисфакції, висунуті компанією-заявником, інформують у Мін'юсті.

Як повідомлялося, у 2005 році консорціум "Інвестиційно-металургійний Союз" (ІМС) придбав 93,02% акцій ПАТ "Криворіжсталь" на приватизаційному конкурсі за 4,26 млрд грн (майже 800 млн дол). Після обрання президентом Віктора Ющенка та обрання прем'єром Юлії Тимошенко  результати конкурсу було переглянуто через антиконкурентні умови приватизації. Прокуратура  оскаржила результати конкурсу, українські суди скасували ці результати, і комбінат було виставлено на продаж повторно.

Металургійна компанія Mittal Steel у жовтні 2005 року придбала 93,2-відсотковий пакет ПАТ "Криворіжсталь" за 24,2 млрд грн. Пізніше Mittal Steel об'єдналась із компанією Arcelor.

ІМС розпочав процедуру оскарження рішення українських судів у Європейському суді з прав людини.

У 2005 році створений Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим консорціум ІМС придбав 93% акцій Криворіжсталі на приватизаційному конкурсі за 4,2 млрд грн (близько $800 млн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-