Рада вдосконалила механізми функціонування фінсектору України

Рада вдосконалила механізми функціонування фінсектору України

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні".

За ухвалення відповідного законопроекту №8331-д за основу та в цілому проголосували 263 народних депутатів при мінімально необхідній кількості у 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Комітетом було доопрацьовано проект закону, перш за все, у частині збалансування представників парламенту та Президента: встановлена рівна кількість і в конкурсній комісії, і в наглядовій раді... Ми маємо навести лад у державному секторі банківської системи, який складає загрозливо-монопольні 56% і є хронічно збитковим і неефективним. По-друге, на сьогодні ми маємо неефективний контроль за сотнями мільярдів гривень з державного бюджету, які ми направляємо на підтримку державних банків, і тут теж маємо навести лад, що дозволяє цей законопроект. Також на сьогодні ми не маємо сформованих наглядових рад у державних банках, а тому цей законопроект дає можливість запустити новий механізм. Окрім того, ми маємо навести лад у наших зобов'язаннях перед нашими партнерами, а там ми маємо отримати фінансову допомогу в сумі 800 млн дол., що допоможе нашій економіці ефективніше працювати", - пояснив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко, презентуючи законопроект. 

Згідно з законом, статтю 7 Закону України "Про банки і банківську діяльність" буде викладено в новій редакції, якою, зокрема, передбачено, що наглядова рада державного банку складається із дев’яти членів, з яких шість членів повинні бути незалежними, а три члени - представниками держави пропорційно від Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради України. 

Читайте також: Фонд гарантування домігся поновлення справи проти недобросовісного позичальника

Також визначається перелік критеріїв, яким повинні відповідати незалежні члени наглядової ради та представники держави у наглядовій раді державного банку.

Для визначення претендентів на посади членів наглядової ради державного банку Кабінет Міністрів України утворює конкурсну комісію, до складу якої входять один представник від Президента України, три представники від Кабінету Міністрів України та один представник парламенту.

Претенденти на посади незалежних членів наглядової ради державного банку, за законом, визначаються шляхом конкурсного відбору в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України. 

Претенденти на посади незалежних членів наглядової ради державного банку визначаються шляхом конкурсного відбору в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Цей закон набуває чинності на наступний день після його опублікування. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-