У липні-серпні стартують електронні земельні аукціони - Нефьодов

У липні-серпні стартують електронні земельні аукціони - Нефьодов

Укрінформ
У липні-серпні стартує пілотний проект електронних земельних аукціонів.

Про це під час брифінгу розповів перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Уряд 20 червня ухвалив зміни до постанови №688,  щоб розпочати оренду землі, що знаходиться у державній власності, через електронну платформу ProZorro.Продажі. Це перший крок, аби показати, що ринок землі в Україні може бути прозорий, ефективний, якісний і ці активи можуть працювати на народ України. Ми очікуємо, що ці аукціони стартують уже найближчим часом, упродовж наступного місяця чи двох”, - розповів Нефьодов.

За його словами, це дасть можливість зосередити торги в одному місці - на електронній платформі, визначити справедливу ціну оренди землі шляхом створення конкуренції, проводити торги чесно та прозоро.

“Ми спостерігаємо ситуацію на прикладі аукціонів з оренди майна: ціна оренди зростає більш ніж на 80%. Схожа тенденція може з'явитися і за результатами земельних аукціонів”, - зауважив урядовець. 

Інший спікер брифінгу - перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк - підтвердив, що перехідний період з переведення земельних торгів на  платформу ProZorro.Продажі відбудеться до 1 вересня. Наразі триває налаштування торгових процедур відповідно до вимог Земельного кодексу. 

“Зараз у державній власності знаходяться 10 млн га землі, із яких в оренду передано 4 млн га, ще 2 млн га землі - у статусі не переданих у користування чи державну власність. Але ці землі обробляються, і дуже часто люди, які афілійовані з місцевою владою, зривають аукціони, (організовують - ред.) судові процеси. Вірю, що перехід земельних аукціонів в онлайн-формат зніме багато питань”, - зазначив Мартинюк.

Читайте також: У МЕРТ сказали, скільки держава одержить від малої приватизації

За його словами, у 2017 році на земельних торгах було реалізовано 1 837 прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис. га. У результаті місцеві бюджети отримали 118,7 млн грн. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-