В Україні набрала чинності збільшена ставка експортного мита на металобрухт

В Україні набрала чинності збільшена ставка експортного мита на металобрухт

Укрінформ
21 червня набрав чинності закон "Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку".

Закон був опублікований в офіційному виданні "Голос України" 20 червня на набрав чинності з наступного дня після опублікування.

Закон збільшив тимчасові заходи з підвищення ставки вивізного (експортного) мита на металобрухт з двох до трьох років. А також збільшив ставку з 30 до 42 євро.

Законопроект має на меті стабілізацію роботи українських металургійних підприємств та збереження 25 тис. робочих місць в умовах дефіциту металобрухту в країні через різницю цін на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Як повідомляв Укрінформ, через дефіцит на внутрішньому ринку у 2016 році Верховна Рада збільшила мито на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну. При цьому, автори законопроекту мотивували правомірність такого кроку кризовим станом стратегічної для України галузі металургії. А також тим, що експорт металобрухту обмежують 32 країни світу. 

На початку червня 2017 року Рада проголосувала за продовження на два роки дії збільшеного мита на експорт металобрухту. 

Після цього представництво Європейського Союзу в Україні оприлюднило заяву, в якій висловило стурбованість намірами Верховної Ради продовжити дію підвищеного експортного мита на металобрухт, і закликало депутатів не створювати торговельну суперечку з ЄС. 

Читайте також: Економічний комітет рекомендує Раді взяти до відома звіт уряду

Натомість, у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі заявили, що дія законопроекту №6382 "Про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" не суперечить Угоді про асоціацію України з Європейським Союзом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-