Рада ратифікувала Угоду з НЕФКО щодо підвищення енергоефективності університетів

Рада ратифікувала Угоду з НЕФКО щодо підвищення енергоефективності університетів

Укрінформ
Верховна Рада ратифікувала фінансову Угоду між Україною та Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) - проект «Вища освіта України», підписану 19 грудня 2017 року в Києві щодо залучення 30 млн євро для здійснення заходів з підвищення енергоефективності вишів.

За прийняття відповідного законопроекту №0184 проголосувало 233 депутати за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається в пояснювальній записці, проект «має на меті надати державним закладам вищої освіти – учасникам проекту допомогу в підвищенні якості та надійності їх послуг та ефективності використання енергії шляхом удосконалення їхнього інституційного потенціалу за рахунок різноманітних заходів і робіт, спрямованих на енергозбереження та оптимізацію управлінських процесів енергоспоживання».

Для реалізації проекту «Вища освіта України» Європейський інвестиційний банк надав Україні кредит на суму 120 мільйонів євро. Також для реалізації проекту було залучено 10 мільйонів євро гранту від фонду E5P. З боку української сторони передбачається співфінансування проекту в сумі 30 мільйонів євро за рахунок коштів державного бюджету, університетів або з інших джерел. 

Таким чином, ратифікація  угоди з НЕФКО щодо надання фінансування у розмірі 30 мільйонів євро пов’язана з угодою з Європейським інвестиційним банком та забезпечує повне фінансування проекту за винятком платежів, що не можуть бути профінансовані за рахунок кредитних коштів.

Відповідно до Фінансової угоди сума кредиту становить 30 млн євро на 15 років з пільговим періодом  5 років. Відсоткова ставка може бути плаваючою або фіксованою на дату вибірки + маржа 3,41%. Умови погашення кредиту – раз на півроку рівними частками до основної суми боргу або фіксованими платежами, що складаються з основної суми боргу та процентів. Мінімальна сума траншу становить 1 мільйон євро.

Читайте також: Кабмін запускає проект держстимулювання інновацій і винахідництва

За словами заступника міністра освіти та науки Романа Греби, фінансування здійснюватиметься у два етапи. На першому відібрано 7 українських університетів та близько 147 їх будівель. На другому етапі будуть подаватися інші державні університети. Наразі подано близько 40 заявок університетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-