НБУ подав до суду позовів на 4 мільярди щодо повернення кредитів рефінансу

НБУ подав до суду позовів на 4 мільярди щодо повернення кредитів рефінансу

Укрінформ
Нацбанк за останні півроку подав 35 нових судових позовів для повернення кредитів рефінансування, наданих неплатоспроможним банкам, за рахунок коштів та майна поручителів. 

Про це повідомляє прес-служба регулятора. 

"Національний банк України вживає відповідні заходи для повернення наданих неплатоспроможним банкам кредитів рефінансування. Зокрема, тільки за останніх півроку НБУ подав до судів 35 нових позовів щодо звернення стягнення на майно майнових поручителів неплатоспроможних банків на загальну суму позовних вимог 4 млрд грн", - ідеться у повідомленні НБУ.

Зазначається, що загалом упродовж 2014-2018 років Нацбанк ініціював 110 судових розглядів з метою повернення заборгованості по кредитах за рахунок коштів фінансових поручителів та заставленого майна майнових поручителів.

Сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває 89 справ із загальною сумою позовних вимог у розмірі 25 млрд грн.  Однак, як зазначає директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник, процес погашення заборгованості за рахунок коштів та майна поручителів неплатоспроможних банків "важко назвати швидким через те, що поручителі, зловживаючи своїми правами, постійно намагаються уникнути виконання своїх зобов'язань та затягують розгляд справ в судах".

Читайте також: НБУ скасував реєстрацію платіжної системи через загрозу національній безпеці

Наразі в межах примусового виконання за вже отриманими рішеннями судів за рахунок заставленого майна задоволено вимоги НБУ на суму майже півмільярда гривень.

Як уже повідомлялося, у 2017 році Національний банк отримав 2,1 млрд грн від погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-