Росія обмежує з 6 червня поставки білоруського молока

Росія обмежує з 6 червня поставки білоруського молока

Укрінформ
Заборона на ввезення в Росію білоруської молочної продукції у великій тарі, введена 4 червня Россільгоспнаглядом, безпідставна й спрямована на «вибивання» республіки з російського ринку.

Про це заявив міністр сільського господарства і продовольства Білорусі Леонід Заєць, пишуть Вєдомості.

«Ми спостерігаємо такі неадекватні дії з боку Россільгоспнагляду щодо підприємств Республіки Білорусь. Неаргументовані, нічим не обґрунтовані дії, - сказав Заєць (цитата за "Інтерфаксом"). - Це чергове явище протекціонізму. Йде вибиття з ринку підприємств Республіки Білорусь».

У понеділок Россільгоспнагляд оголосив про обмеження з 6 червня поставок до Росії білоруських молока, вершків, сироватки та концентрату білка в тарі об'ємом понад 2,5 літра. Відомство обгрунтувало таку міру «тривалим надходженням небезпечної молочної продукції з Білорусі». На молочну продукцію в споживчій упаковці обмеження не поширюються.

Россільгоспнагляд вважає, що Білорусь повинна контролювати молочну продукцію з третіх країн на своєму кордоні. «Ми неодноразово пропонували нашим білоруським колегам поставити наших фахівців на зовнішніх кордонах ЄАЕС, допомагати, якщо вони не можуть відрізнити справжній сертифікат від фальшивого. Але поки вони на це не йдуть. Тому проблеми залишаються», - передав «Інтерфакс» слова офіційного представника Россільгоспнагляду.

Білорусь до кінця 2018 р. планує поставити в Росію понад 3,5 млн т молока, включаючи сухе молоко - це трохи більше минулорічного рівня. Всього в 2017 р. Білорусь відправила 7,3 млн т молока.

Читайте також: У Білорусі на фестивалі національних культур пройшла українська хода

У квітні екс-міністр сільського господарства Олександр Ткачов закликав Білорусь шукати нові ринки збуту, «тому що у нас серйозні наміри напоїти росіян вітчизняним молоком». За його оцінкою, російським виробникам заважає недобросовісна конкуренція з молочним фальсифікатом і сухим молоком, білоруські постачальники якого «відверто демпінгують». Міністр промисловості і агропромислового комплексу Євразійської економічної комісії Сергій Сидорський назвав заяву Ткачова «дивною», вказавши, що найдешевше сухе молоко в Росію потрапляє з-за меж ЄАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-