Гройсман розповів як можна ефективно боротись з контрабандою

Гройсман розповів як можна ефективно боротись з контрабандою

Укрінформ
Кабінет міністрів України виступає за суттєве спрощення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), оскільки це дозволить зняти додаткові навантаження на бізнес та побороти контрабанду. 

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками бізнесу та профільних асоціацій, присвяченій питанням спрощення застосування РРО, повідомляє Урядовий портал. 

Він нагадав, що ідея такого спрощення виникла під час написання закону про захист прав бізнесу (відомого як «маски-шоу-стоп»). «Тоді ж ми говорили і про те, що треба боротися з сірим бізнесом і захистити права споживачів. Це (ефективне використання РРО) - також боротьба з контрабандою. Принципово важливо, аби в країні був порядок, і всі чесно платили податки», - зазначив Гройсман.

Учасники наради погодилися, що нинішня схема застосування реєстраторів – занадто складна. Так, виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан повідомив, що на сьогодні вартість ПЗ для реєстраторів становить від 4 до 20 тис. грн, а щомісячне обслуговування – не менше 200 грн. Підтвердження операції – паперовий чек, який досі вклеюють в касові книги. При цьому потрібні численні заяви, додатки і документи та не менше 5 днів часу на оформлення звітів. Не дивно, що за таких умов підприємці нерідко уникають будь-яких реєстрацій, а отже сплати податків та зборів. Така ситуація, наголошували підприємці, формує великий дисбаланс між білим та сірим бізнесом.

«Нова пропозиція ДФС і уряду – повна протилежність системі, що діє. Ключова відмінність – онлайн-реєстрація через телефон або планшет, відсутність підтверджуючих документів, відсутність абонентської плати і використання електронного чеку з QR-кодом, який буде автоматично вноситися в реєстр, доступний в електронному кабінеті платника податків. Для обробки даних ДФС планує використовувати два незалежні дата-центри, а ПЗ для них забезпечити за рахунок економії коштів по інших проектах завдяки використанню системи ProZorro», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Мінфін пропонує спростити використання касових апаратів

Як наголосив керівник ДФС, запропонована система застосування РРО легко інтегрується з іншими системами ДФС та бухгалтерськими програмами.

Представники бізнесу високо оцінили інновацію. «Доволі прогресивна система. Фіскалізація економіки потрібна – це буде кроком до знищення контрабанди та сірого імпорту. Білий бізнес дає цій системі зелене світло», - сказала виконавчий директор Європейської Бізнес-Асоціації Ганна Дерев’янко.

Сторони дійшли згоди, що нова система, в разі її остаточного схвалення, може бути запущена в пілотному режимі протягом найближчих трьох місяців.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів напрацювало рішення, які спрощують використання РРО, та ініціює пілотний проект реєстрації та експлуатації новітніх моделей. Проекти відповідних нормативних актів будуть винесені на затвердження Кабінету міністрів наступного тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-