ООН запускає регіональний проект з протидії новому захворюванню тварин

ООН запускає регіональний проект з протидії новому захворюванню тварин

Укрінформ
Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) попереджає про можливість поширення в Україні заразного вузликового дерматиту тварин, що наразі фіксується на Кавказі і в РФ.

Про це йдеться в повідомленні FAO, яке є у розпорядженні Укрінформ.

"Поява заразного вузликового дерматиту (ЗВД) на Кавказі і в Російській Федерації збільшує можливість подальшого поширення цього захворювання в інші країни Східної Європи. Білорусія, Республіка Молдова та Україна є країнами підвищеного ризику, в зв'язку з чим необхідно в найкоротші терміни розробити і прийняти регіональний план з надзвичайного реагування та забезпечення готовності", - наголошує FAO.

Підкреслюється, що країни, які входять до зони ризику, не мають досвіду роботи з транскордонними хворобами.

"Оскільки ЗВД є новим захворюванням, ветеринарні служби в цих країнах не мають досвіду роботи з транскордонними хворобами. Потенційні серйозні проблеми включають економічні втрати від смерті худоби, зниження продуктивності тварин, високу вартість проведення програм вакцинації та управління спалахами захворювання, і найважливіше - торгові обмеження. Ризик поширення захворювання на ще не уражені Білорусію, Республіку Молдову і Україну дуже високий, враховуючи спільні кордони цих країн", - йдеться в повідомленні. 

Читайте також: У Мінагро цьогоріч прогнозують урожай зернових понад 60 мільйонів тонн

При цьому, FAO заявляє про готовність запустити регіональний проект для попередження поширення заразного вузликового дерматиту. 

"Великий досвід FAO в питаннях контролю заразного вузликового дерматиту на Балканах і на Кавказі дає можливість запустити новий регіональний проект для посилення готовності до реагування і запобігання поширенню ЗВД , який почнеться з технічного семінару в Києві", - наголосили у FAO.

Зазначається, що FAO вже розробила план дій в надзвичайних ситуаціях щодо ЗВД для допомоги ветеринарним службам в розробці відповідних національних стратегій, враховуючи особливості країни. Цей план буде основним інструментом проекту з контролю і раннього реагування на захворювання. Також було розроблено практичний посібник для польових ветеринарів українською, румунською та російською мовами, який буде надруковано та розповсюджено серед польових ветеринарів у трьох країнах.

«Дуже важливо знизити ризик появи спалахів і поширення вірусу ЗВД, особливо в країнах, які ще не інфіковані і, відповідно, не знайомі з ним. Саме тому новий проект FAO запускається тут. Його основне завдання - нарощування потенціалу державних ветеринарних служб для раннього виявлення ЗВД і запобігання його поширенню, посилення регіональної співпраці в сфері раннього попередження та реагування на це транскордонне захворювання, а також підвищення інформованості польових ветеринарів, фермерів та наукової спільноти»», - зазначив представник Регіонального офісу FAO для Європи і Центральної Азії з питань тваринництва та ветеринарії Андрій Розстальний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-