В Україні почали розробляти нові критерії ризиків для перевірок бізнесу - експерти

В Україні почали розробляти нові критерії ризиків для перевірок бізнесу - експерти

Укрінформ
29 травня представники державних інспекцій розпочали навчання щодо застосування нових методик розробки критеріїв ризику та уніфікованих форм актів перевірок бізнесу. 

Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office, BRDO).

"Відтепер при визначенні таких критеріїв, кожен інспекційний орган має спершу визначити для себе основні цілі державного контролю (життя та здоров'я людини, належна якість продукції тощо), а також основні небезпечні події та негативні наслідки, на попередження яких спрямована його діяльність (наприклад, пожежі). До кожного критерію інспекція визначить кількісні та якісні показники (наприклад, наявність порушень, зафіксованих під час попередньої перевірки) та бали, що присвоюються підприємству під час оцінки за критерієм. Таким чином, ступінь ризику того чи іншого підприємства залежатиме не від одного, а від кількох параметрів, що дозволить більш точно оцінювати справжню ймовірність настання небезпечної події або прогнозований масштаб негативних наслідків", - пояснили в BRDO.

Більш якісними мають стати і уніфіковані форми актів (чек-листи) - відтепер питання у переліку можуть бути розділені за специфікою, а у самому акті фіксуватиметься, чи зафіксоване порушення призвело до негативних наслідків. Водночас при їх підготовці інспекції мають не тільки визначити загальний перелік вимог, але й класифікувати їх за об'єктами або видами діяльності, на які вони спрямовані, а також за імовірністю настання негативних наслідків у разі їх порушення. Це дозволить бізнесу краще орієнтуватися як у самих вимогах, так і у їх пріоритетності.

За словами голови BRDO Олексія Гончарука, існуюча інспекційна система досі заточена фіксувати порушення та стягувати штрафи, у той час як основою її діяльності має бути управління ризиками.

«Саме про відвернення небезпеки, а не про стягнення штрафу має думати інспектор, коли приходить перевіряти підприємство. Але ми це змінимо! Сьогодні Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Державна регуляторна служба України та Офіс ефективного регулювання запустили перші навчання для представників всіх інспекційних органів з управління ризиками. Для зручності роботи ми розбили інспекції на 10 тематичних груп у залежності від ризиків, з якими вони працюють. Наступні 2 місяці проведемо з інспекціями «в полях», щоб кожна сфера отримала зрозумілу і логічну модель ризиків, детальні та якісні чек-листи для контролю. Досвід інспекцій ми плануємо використати, щоб підготувати зміни до рамкового закону та восени провести його через Кабінет міністрів України та внести до Верховної Ради України», - підкреслив він.

У квітні поточного року Офіс ефективного регулювання заявив про розробку проекту постанови, що передбачає створення загальнодержавної ІТ-системи оцінки ризиків у всіх сферах державного контролю бізнесу і закликав Кабінет міністрів ухвалити даний проект.

10 травня Кабінет міністрів затвердив нові методики розробки критеріїв оцінки ризику та уніфікованих форм актів перевірки підприємств, що дозволить реально оцінити ступінь ризику суб'єктів господарювання та запровадити прозорі правила контролю бізнесу.

Читайте також: Секретаріат Кабміну запрошує молодь реєструватися на стажування

Як відомо, Офіс BRDO в Україні сприяє створенню ефективного регулювання і поліпшенню економічних свобод, з пріоритетом для малого/середнього бізнесу. Експерти BRDO здійснюють системний перегляд існуючого регуляторного поля за методикою Rolling Review у найбільш важливих напрямках для малого й середнього бізнесу; підготовку рекомендацій щодо вдосконалення регулювання та «очищення» регуляторного поля від актів, що не відповідають принципам регуляторної політики; впровадження кращих регуляторних практик для формування комфортного бізнес-середовища в країні; розробку механізмів реформування системи державного нагляду та контролю, запровадження ризикоорієнтованого підходу; налагодження публічного діалогу між державою та бізнесом через проведення серії публічних заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-