Новак сподівається, що Євросоюз виділятиме більше коштів на дороги в Україні

Новак сподівається, що Євросоюз виділятиме більше коштів на дороги в Україні

Укрінформ
Голова Укравтодору Славомір Новак сподівається, шо ЄС у новій бюджетній перспективі на 2021-2027 роки виділить більше коштів на ремонт доріг в Україні.

Таку думку Новак висловив в інтерв'ю  Укрінформу. 

“Так, є такі сподівання. Я можу дозволити собі говорити європейським партнерам, що кошти, які зараз на це виділяються, це – копійки”, - підкреслив Новак.

Він нагадав, що зараз ЄС дає Україні 20 млн євро на реконструкцію об'їзної дороги Тернополя, а також невеликі кошти на інші проекти.

“Якщо ми зможемо побудувати об'їзну Тернополя – це результат, але невеликий. Переконання європейських чиновників є завданням для політиків. Я зі свого боку теж веду активні перемовини з Єврокомісією, аби ЄС, якщо це можливо, в рамках коректив євробюджету виділив якісь кошти на українські дороги”, - констатував керівник Укравтодору.

Він додав: якщо ЄС захоче, то він знайде як виділити кошти на дороги в Україні — безпосередньо чи в якості якихось проектів в рамках “Східного партнерства”.

Новак підкреслив, що українські дороги є найважливішим елементом з точки зору євроінтеграції України, оскільки це дає фантастичний і швидкий ефект, що впливає на ментальність людей.

“Нікого в Європі не потрібно переконувати, що дороги – це важливо. Тому я в Європі постійно акцентую увагу на тому, що це потрібно. По-друге, – від цього виграють усі: й Україна, і ЄС”, - зазначив Новак. 

Читайте також: Новак назвав головні здобутки Укравтодору за два роки

Голова Укравтодору зазначив, що Україні потрібні на дороги не лише європейські гранти, але й дешеві кредити, оскільки через два роки завершується кредитна лінія європейських банків ЄБРР і ЄІБ. 

“Потрібно відкрити нову лінію. Я вже розпочав переговори з нашими європейськими партнерами. У перемовинах наголошую: якщо немає можливостей для грантів, то знайдіть можливість дешевих кредитів, допоможіть нам таким чином”, - наголосив Новак.

Він зауважив, шо на кредити європейські банки є відкритими, оскільки довіряють Україні. 

“У першу чергу пропоную профінансувати у рамках цих коштів ремонт траси Київ-Одеса і частину GO Highway (швидкісна автомагістраль Гданськ-Одеса). Йдеться про мільярд євро кредиту, які необхідні для капітального ремонту цієї траси”, - поінформував голова Укравтодору.

На його переконання, Україна має хорошу кон'юнктуру в ЄС, має там друзів серед комісарів і президента Євроради, і це потрібно використати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-