Рада заборонила російському бізнесу відкривати рахунки в цінних паперах

Рада заборонила російському бізнесу відкривати рахунки в цінних паперах

Укрінформ
Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій".

За ухвалення відповідного законопроекту №6141 у другому читанні та в цілому проголосували 244 народних депутати при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Законом передбачено запровадження в Україні інституту іноземного фінансового посередництва... Прийняття закону зменшує кількість бюрократичних процедур і збільшує довіру до глобальних зберігачів інвестувати кошти в українські цінні папери. За попередніми оцінками комісії з цінних паперів і фондового ринку та професійних учасників ринку, потенційно в українську економіку протягом року може бути залучено близько 100 млрд грн додатково", - пояснив голова підкомітету з цінних паперів і фондового ринку Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Павло Різаненко.

Він також уточнив, що законом визначено й те, що відкривати рахунки в цінних паперах номінального утримувача не зможуть, зокрема, представники держави-агресора.

За словами Різаненка, всього до другого читання надійшло 56 пропозицій від народних депутатів, із яких загалом враховано 53 правки та три відхилено.

Законом пропонується запровадити належний правовий режим обліку прав власності іноземних клієнтів глобальних зберігачів чи інших фінансових посередників на цінні папери у депозитарній системі України. З цією метою передбачається уведення до законодавства щодо депозитарної діяльності нових правових категорій "номінальний утримувач", "рахунок у цінних паперах номінального утримувача", а також відповідне внормування пов'язаних із цим основних аспектів депозитарної діяльності.

Читайте також: Рада визначила механізм захисту коштів міжнародних фінорганізацій

Згідно з новим законом, передбачається внесення змін до кількох чинних документів. Зокрема до Закону «Про депозитарну систему України» вносяться зміни в частині запровадження нового типу рахунку в цінних паперах в системі депозитарного обліку, на якому обліковуються права на цінні папери, належні клієнтам номінального утримувача, а також клієнтам клієнта номінального утримувача. Зокрема, встановлюються вимоги до суб’єктів-іноземних фінансових установ, які можуть відкрити рахунок номінального утримувача, особливості функціонування та правового режиму такого рахунку, а також розкриття інформації про власників цінних паперів. Водночас Закон «Про цінні папери та фондовий ринок» буде змінено стосовно особливостей реєстрації переходу права власності на цінні папери, права на які обліковуються на рахунку номінального утримувача, а також порядку розкриття інформації про власників значних пакетів акцій за відповідним рахунком. Крім того, передбачені й зміни в Законі «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» стосовно встановлення особливостей проведення депозитарними установами ідентифікації та верифікації при відкритті та в процесі функціонування рахунку в цінних паперах номінального утримувача та Законі «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» в частині встановлення повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлювати вимоги до іноземних фінансових установ, які можуть відкрити рахунок в цінних паперах номінального утримувача в системі депозитарного обліку цінних паперів, а також права заборонити або обмежити на певний строк проведення всіх або окремих депозитарних операцій на рахунку номінального утримувача у разі не розкриття останнім інформації про власників та належні їм цінні папери у випадках, встановлених законом.

Цей закон набуде чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

У першому читанні законопрект було ухвалено 27 лютого 2018 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-