Рада визначила механізм захисту коштів міжнародних фінорганізацій

Рада визначила механізм захисту коштів міжнародних фінорганізацій

Укрінформ
Верховна Рада законодавчо визначила механізм захисту коштів, отриманих від міжнародних фінансових організацій на інвестпроекти у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення.

За ухвалення відповідного закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб'єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні" (№6578) у другому читанні та в цілому проголосували 259 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою закону є визначення законодавчого механізму захисту коштів на поточних рахунках суб’єктів господарювання у сфері тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від МФО у вигляді кредитів, позик на реалізацію інвестиційних проектів у відповідних сферах.

"Проект доповнено визначенням терміну "спеціальні рахунки для кредитних коштів" у спеціальних законах, доповнені джерела коштів, що зараховуються на ці спецрахунки. Визначено, що крім коштів міжнародних фінансових організацій це можуть бути кошти іноземних фінансових кредитних установ або кошти, залучені відповідно до міжурядових договорів, або кредити-позики, або кошти, залучені державою чи суб'єктом господарювання у зазначених сферах під державні чи місцеві гарантії. Також спрощено норму про заборону звернення стягнення та накладення арешту на кошти, що перебувають на спецрахунках без визначення джерел їх надходження", - пояснила заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак. 

Крім того, за її словами, законопроект доповнено нормою про те, що власник спеціального рахунку забезпечує здійснення контролю та несе відповідальність за цільове використання коштів.

Читайте також: Норвегія готова інвестувати в Україну, але хоче передбачуваності - МЗС

Загалом під час підготовки проекту до другого читання до комітету надійшло 36 поправок від п'яти народних депутатів і Національного банку України, 32 з яких враховано, в тому числі редакційно, чотири відхилено, уточнила Бабак.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося,  законопроект №6578 за основу парламент ухвалив 22 березня 2018 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-