Норвегія готова інвестувати в Україну, але хоче передбачуваності - МЗС

Норвегія готова інвестувати в Україну, але хоче передбачуваності - МЗС

Укрінформ
Високий рівень політичного діалогу, який є нині між Норвегією та Україною, закладає підгрунтя для плідної співпраці в економічній сфері.

Про це заявив державний секретар МЗС Норвегії Аудун Халворсен на зустрічі з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Урядовий портал.

"Норвегія зацікавлена у поглибленні економічної співпраці з Україною. Бізнесові зв’язки, які активно розвиваються між компаніями двох країн на базі торгово-промислових палат, поглиблюються, а норвезькі інвестори позитивно оцінюють розвиток бізнес-середовища в Україні", - сказав Халворсен.

Водночас він зауважив, що оптимістичні очікування інвесторів мають бути підкріплені впевненістю, оскільки найважливішою характеристикою країни для інвестування є передбачуваність.

"Кілька позитивних бізнес-кейсів одразу є сигналом для інших інвесторів, перші торують дорогу наступним", – додав держсекретар.

За його словами, найбільший інтерес норвезькі інвестори виявляють до енергетичного сектору України, зокрема у сфері «зеленої» енергетики та енергоефективності.

Халворсен також зазначив, що Норвегія братиме активну участь у роботі міжнародної конференції щодо реформ в Україні, яка відбудеться у Копенгагені 27 червня, і готова до подальшого поглиблення співпраці з Україною у різних сферах двосторонніх відносин.

Читайте також: Норвегія готова й надалі надавати практичну допомогу Україні - МЗС

Климпуш-Цинцадзе, у свою чергу, подякувала представнику Норвегії за послідовну і практичну підтримку, яку його країна надає Україні від початку російської агресії. Йдеться, зокрема, про значний внесок Норвегії в проекти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та допомогу в рамках трастових фондів НАТО у напрямках реабілітації поранених українських військових, розмінування, а також зміни військової кар’єри на професійну цивільну.

Окрім того, за результатами перемовин норвезької сторони та керівництва Міністерства охорони здоров’я України планується створення реабілітаційного центру для людей, що перенесли інсульт, на базі одного з українських санаторіїв. Передбачається, що цей проект створить стандарт для майбутніх реабілітаційних центрів в Україні. Остаточне рішення про його реалізацію стане відоме у серпні-вересні.

Загальний обсяг фінансової допомоги Норвегії за останні 4 роки перевищив 140 млн дол. США. Її пріоритетними напрямками визначені реформа судової системи та державного управління; сприяння розвитку торгівлі та євроінтеграції; питання енергетики, енергоефективності та ядерної безпеки; гуманітарна допомога.

Обсяг норвезьких інвестицій в українську економіку становить 7,23 млн дол. США. Найбільшу зацікавленість норвезькі інвестори виявляють до енергетичного сектору. Зокрема, керівництво компанії Scatec Solar висловлює намір протягом найближчих двох років створити кілька комплексів сонячних електростанцій в Україні загальною потужністю від 200 до 300 МВт. У разі реалізації цих планів загальний обсяг інвестицій Scatec Solar в Україну сягне від 200 млн до 300 млн євро, що фактично стане першою за останні десятиліття багатомільйонною інвестицією Норвегії в українську економіку.

фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-