Український борщ у квітні став значно дорожчим

Український борщ у квітні став значно дорожчим

Укрінформ
За квітень зростання спостерігалося на більш ніж на 80% найменувань продуктів, що підлягають державному моніторингу за даними Держстату.

Про це заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

"Підсумки квітня гірші, ніж на це розраховував уряд та Національний банк, але темпи інфляції все таки знижуються. За відсутності значних коливань на валютному ринку до вересня ми будемо спостерігати стабільність й на продуктовому ринку. Але український борщ, зі свининою, у квітні все ж став значно дорожчим", - зазначив він.

Так, у квітні 2018 року найбільш суттєво подорожчала свинина – на 6 грн, або на 5%. Відтепер свинина коштує в середньому в Україні біля 116 гривень за кілограм.

Також до групи лідерів входить яловичина, морква, буряк, капуста, яблука, курячі філе і тушка, які подорожчали від 1,1 грн до 2,5 грн. Так, зокрема, яловичина за місяць додала 2,5 грн, що дорівнює 2%. Вартість кілограму яловичини в середньому в Україні становить 125 грн. Морква, буряк і капуста подорожчали відповідно на 2 грн, або на 18%, на 1,8 грн, або 17% і 1,7 грн, або 23% відповідно. На кінець квітня середня ціна кілограму моркви сягала 12,9 грн, буряка – 12,6 грн і білокачанної капусти – 9,2 грн. Яблука минулого місяця зросли на 1,5 грн, або 8%, але в травні їх ціна вже почала знижуватись. Куряче філе і тушка в квітні подорожчали відповідно на 1,4 грн і 1,1 грн, або 2%. Середньостатистична ціна тушки – 55 грн і філе – 91,5 грн за кілограм.

Читайте також: Експерт ООН розповів, чому на ринок молока повертаються кризові явища

У квітні також майже на чверть гривні зросла вартість соціальних сортів хліба. На сьогодні середня ціна найдешевшого білого хліба становить 15,2 грн за кілограм, а чорного – 16,1 грн.

За поточний період суттєво знизилися ціни на гречку – на 1,2 грн, або 6%. За місяць гречка встановила своєрідний рекорд, перетнувши планку в 19 грн за кілограм. На кінець квітня її ціна була 18,8 грн за кілограм. Як і передбачали наші експерти, продовжує знижуватись й ціна українського національного продукту – сала, яке стало доступніше на 1 грн, або 2%. Його середня ціна становить уже 70 грн. Курячі яйця подешевшали на 60 коп., або 2% і мають середньостатистичний цінник 26,6 грн за десяток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-