Нафтові ціни коливаються на тлі можливого введення антиіранських санкцій

Нафтові ціни коливаються на тлі можливого введення антиіранських санкцій

Укрінформ
Ціни на нафту в п'ятницю трохи зросли, оскільки геополітичні ризики від можливого відновлення санкцій США проти Ірану підтримали ринок. 

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com. 

Вартість липневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знизилася на 0,05%, до 73,58 долара за барель, при цьому раніше в ході торгів вона зростала до 73,8 долара за барель. Ціна червневих ф'ючерсів на нафту марки WTI знизилася на 0,07%, до 68,38 долара за барель після зростання до 68,64 долара за барель.

У центрі уваги інвесторів у п'ятницю залишаються події навколо ядерної програми Ірану. Ринки чекають, що президент США Дональд Трамп за підсумками дискусій із Великою Британією, Німеччиною і Францією не пізніше 12 травня оголосить про те, чи залишаються США в Спільному всеосяжному плані дій (СВПД) з іранської ядерної програми чи ні. У рамках закону "Про розгляд ядерної угоди з Іраном" (INARA) американський лідер зобов'язаний кожні 90 днів подовжувати або ж не подовжувати режим зняття санкцій з Ірану.

Провідні держави Європи хочуть наступного тижня передати Трампу план порятунку ядерної угоди щодо Ірану. В той же час вони розпочали розробку планів із захисту ділових відносин між ЄС і Іраном, якщо президент США відновить санкції проти Тегерану, повідомляє Reuters із посиланням на обізнані з питанням джерела.

Комерційні запаси сирої нафти, які в той же час зросли на 6,2 млн бар, разом із її рекордним видобутком у США, сильно тиснуть на ціни.

Нафта марки WTI із доставкою в Мідленд дешевшає четвертий день поспіль, досягнувши найнижчого рівня за останні три з половиною роки. На внутрішньому ринку вона торгується по спотових угодах на $14/бар червневих ф'ючерсів.

Нині виробництво «чорного золота» в Пермському басейні випереджає можливості трубопроводу. При цьому технологічні проблеми, пов'язані з переробкою легкої сланцевої нафти на місцевих НПЗ посилюють надлишок пропозиції в регіоні.

Зміцнення долара також тисне на світові ціни. До 9:15 за Києвом індекс долара (DXM8) зріс до 92,32  (+0,04%) і перебуває на найвищому рівні з січня 2018 року.

Читайте також: Борг підприємств перед Нафтогазом за тиждень зменшився на 9,3%

Станом на 09:30 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 73,67 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 73,72 долара за барель, що на 10 центів вище за рівень закриття торгів ($73,62).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-