Климпуш-Цинцадзе: Україна розраховує на сприяння Хорватії в енергетичній безпеці

Климпуш-Цинцадзе: Україна розраховує на сприяння Хорватії в енергетичній безпеці

Укрінформ
Україна зберігає інтерес до Адріатично-Балтійсько-Чорноморської ініціативи, висунутої президентом Хорватії, і вважає, що приєднання до неї відповідає її завданням і цілям. 

Про це заявила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з прем'єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем у Загребі, де вона перебуває з робочим візитом, повідомляє Урядовий портал.

«Україна є однією з найбільших країн Чорноморського регіону та має тісні історичні, політичні та економічні зв'язки з усіма державами-членами цієї Ініціативи. Ми вважаємо, що приєднання України до Ініціативи відповідає її інтересам та цілям, зокрема, в енергетичній складовій. Я сподіваюся, що Хорватія підтримає наше бажання приєднатися до цієї Ініціативи», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона також привітала плани уряду Хорватії з реалізації великомасштабних проектів, спрямованих на забезпечення енергетичної стабільності в Центральній та Східній Європі, та висловила готовність України обговорити можливий формат участі України у цих проектах, зокрема, будівництві LNG-терміналу на острові Крк (Кирк) та Іонічно-Адріатичного газопроводу.

Читайте також: Україна й Хорватія посилюватимуть співпрацю в енергетичному секторі

Климпуш-Цинцадзе високо оцінила позитивну динаміку розвитку економічної співпраці між двома країнами, особливо в індустріальному та енергетичному компонентах. Вона закликала до участі хорватських підприємств в українських проектах і навпаки.

Пленкович, у свою чергу, висловив задоволення, що Україна готова взяти участь і зробити свій внесок у проект LNG-терміналу. «Це стратегічне завдання для Хорватії, але я думаю, що це може бути стратегічною справою також і для вас, оскільки цей проект може полегшити вашу ситуацію з енергетичною безпекою», - сказав хорватський прем'єр.

Він також зазначив, що наразі Хорватія має великий демографічний дефіцит, зокрема, брак кваліфікованих працівників. За його словами, відповідні міністерства з української та хорватської сторін вже розпочали роботу над угодою про співпрацю у цій сфері. «Це може бути безпрограшною ситуацією. Я думаю, що така домовленість може бути дуже позитивною для обох країн», - зазначив Пленкович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-