Порошенко проситиме Раду невідкладно змінити закон про публічні закупівлі

Порошенко проситиме Раду невідкладно змінити закон про публічні закупівлі

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко після розгляду всіх пропозицій внесе до Верховної Ради  законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" як невідкладний.

Про це він заявив на нараді щодо обговорення відповідного проекту закону, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми зібралися для того, щоб обговорити, прийняти остаточне рішення, затвердити кінцевий варіант і подати до Верховної Ради, в тому числі визначивши його як невідкладний, законопроект, який передбачає зміни до закону "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України", - сказав Президент.

За його словами, відповідні законодавчі зміни зроблять роботу системи публічних закупівель ProZorro ефективнішою та закриють для корупціонерів низку способів обійти її.

"Головна мета, яку має цей законопроект - це зберегти всі позитивні напрацювання ProZorro і не дати аж ніяк нікому дискредитувати цю систему", - зазначив глава держави.

Він нагадав, що завдяки ProZorro у 2017 році вдалося заощадити більше 27 млрд грн коштів бюджету. Система публічних закупівель показує "надзвичайно переконливі результати і як ключовий чинник боротьби з корупцією, і щодо прозорості державних закупівель, і щодо підвищення довіри з боку інвесторів", наголосив Порошенко.

Водночас Президент зауважив, що за час роботи системи були і є ті, хто намагається всіляко обійти публічну процедуру торгів, користуючись певними неузгодженостями в технологіях, намагаються маніпулювати з цифрою і сумою допорогових закупівель, зловживають правом на оскарження результатів торгів тощо. Саме це і створило потребу у розробці та внесенні змін до чинного закону про публічні закупівлі, "аби не допустити зниження ефективності використання бюджетних коштів та забезпечити ефективне функціонування системи ProZorro".

Серед конкретних кроків, які пропонуються для поліпшення роботи системи електронних закупівель, Порошенко назвав, зокрема, підвищення відповідальності тих, хто планує брати участь у тендері, але не планує постачати товар, маючи єдину мету - зірвати конкурс, "пропонуючи нереальні, демпінгові ціни і не збираючись постачати послугу".

Глава держави також вважає за доцільне знизити вартість допорогових закупівель на товари та послуги з 200 тис. до 50 тисяч гривень, при цьому спростивши процедуру допорогових закупівель на незначні суми.

Читайте також: Мінекономіки назвало найактивніших учасників публічних закупівель

Президент підкреслив, що проект змін до закону "Про публічні закупівлі" вже практично готовий і має надійти до Верховної Ради до наступного пленарного тижня, запланованого на 17-20 квітня.

Учасники наради висловили підтримку законопроекту. Зокрема, перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів розповів, що за минулий рік відбулося 869 тис. тендерів зі 128 тисячами учасників і було підписано угод на суму 500 млрд грн.

А заступник глави АПУ Дмитро Шимків нагадав, що система ProZorro отримала більше 5 міжнародних нагород. "І це є прикладом того, що українські розробки, українська ідея є одною з лідерів у світовому просторі з державних закупівель і, як підкреслив Президент, основним інструментом антикорупційної боротьби. І головне – в цю систему повірив бізнес", - зазначив він.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-