Компанія Ахметова закладає у тарифи найбільшу у світі вартість вугілля — експерт

Компанія Ахметова закладає у тарифи найбільшу у світі вартість вугілля — експерт

Укрінформ
Вугілля компанії ДТЕК закладається в українські тарифи на 20-40% дорожче, ніж вартість вугілля у будь-якому порту світу.

Про це в інтерв'ю "Контрактам" заявив експерт, екс-член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус.

"У нас дві активні дискусії: ціна на газ, де за підвищення виступають «Нафтогаз» і МВФ, і ціна на електроенергію, підвищення якої лобіює ДТЕК Ріната Ахметова. По газу формулу не використовують, і не піднімали ціну з квітня 2016. А ось за формулою «Роттердам+» для ДТЕК ціну його електроенергії за останні 9 місяців піднімали, мінімум, тричі. Вугілля ДТЕК закладається в тарифи за найвищою ціною у світі: на 20-40% дорожче, ніж вартість вугілля у будь-якому порту світу. Мабуть, аргументи Ахметова якісь більш сильніші, ніж аргументи МВФ», - зазначив експерт.

Читайте також: Антрацит в Україну торік в основному постачали з Росії - Держзовнішінформ

Попри це, за його словами, в Україні 85% усього вугілля видобувається ДТЕК Ахметова. 80% теплової генерації, де це вугілля спалюється для виробництва електроенергії, також належить ДТЕК.

"В Україні 85% усього вугілля видобувається ДТЕК Ахметова. 80% теплової генерації, де це вугілля спалюється для виробництва електроенергії, також належить ДТЕК. А саме це єдиний конкурентний сегмент ринку, де є цінові заявки, є елементи конкуренції. Більше того - це єдиний ринок в поточній моделі енергосектора. Інші види генерації працюють по заздалегідь встановлених тарифах. Сама по собі монополія - не злочин, важливі її наслідки. Що ми маємо з вугіллям? Його якість у нас нижча, ніж у світі, але ціна на 20-40% вища, ніж у будь-якому порту світу. Ціна електроенергії від нашої теплової генерації на 35% дорожче, ніж ціна на біржі в Угорщині, де ми б могли купувати її, але чиновники повністю заборонили імпорт", - зазначив Герус.

Він також підкреслив, що декларовані наміри від впровадження формули «Роттердам+» ніяк не були підтверджені на практиці.

"Велика частина грошей від третього, четвертого і п'ятого етапів підвищення за формулою «Роттердам+» пішла ДТЕКу. Тепер вони продають своє вугілля і свою електроенергію на 130% дорожче. Але перехресне субсидування не ліквідовано, якість послуг кращою не стала, вугілля на складах більше не стало, а зарплати шахтарів зросли менше, ніж рівень інфляції. Так в чому реформа такого підвищення тарифів?», - запитує експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-