ЄС планує зберегти транзит газу через Україну - євродепутат

ЄС планує зберегти транзит газу через Україну - євродепутат

Укрінформ
Енергетична співпраця України та Європейського Союзу перебуває на піку розвитку, і ЄС повністю підтримує позицію уряду щодо реформи газового ринку, ринку електроенергії, запровадження прозорості й незалежності в роботі регуляторів.

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з генеральним директором Генерального директорату з питань енергетики Європейської комісії Домініком Рісторі, повідомляє Урядовий портал.

"Енергетична безпека має велике значення. Ми маємо забезпечити прозорість та ефективність енергосектору. Тут наші позиції збігаються. Нам треба йти далі, вести реформи. І розуміння напрямку і шляху змін у нас так само має бути спільним", - сказав Гройсман.

Як наголосив Рісторі, діалог ЄС та України в цьому напрямку є інтенсивним."Ми готові посилювати свою підтримку – в тому числі шляхом залучення ресурсів різних міжнародних структур", - запевнив представник Єврокомісії.

Він повідомив, що ЄС обговорює низку директив з енергетичних питань, передусім в контексті виконання рішень Арбітражної палати Стокгольма, використання альтернативних маршрутів постачання газу в Україну, а також збереження транзиту газу через територію України.

"Цей транзит важливий для нас – з огляду на постачання ресурсу, для вас - з огляду на доходи від транзиту. Але що стосується Стокгольма, ми очікуємо виконання Росією судового рішення. І ми розраховуємо на виконання чинних газових угод", - сказав представник Єврокомісії.

Глава уряду запевнив в тому, що Україна була і залишається надійним партнером.

Читайте також: Гройсман розповів представникам Європарламенту про амбітні економічні плани

В ході зустрічі сторони торкнулися питань модернізації ГТС, обговорили план реформ уряду, перспективи формування в Україні антикорупційного суду, а також бачення формування прозорого ринку газу.

Окрему увагу приділили питанням тарифної політики. Рісторі повідомив, що наразі Євросоюз обговорює питання створення спеціального інституту – виміру платоспроможності людей з огляду на оплату енергоносіїв. Ця ініціатива має стати реальним інструментом виміру і врахування соціального аспекту в тарифних регуляціях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-