Експерти пояснили, чому не працюють нові правила перевірки продуктів

Експерти пояснили, чому не працюють нові правила перевірки продуктів

Укрінформ
Закон про контроль за безпечністю харчової продукції запрацює лише за умови належного фінансування та прийняття біля 30 підзаконних актів.

Про це йдеться в коментарі Офісу ефективного регулювання (BRDO), який є у розпорядженні Укрінформа.

"Ефективна реалізація Закону («Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» - ред.) потребує значних фінансових ресурсів від держави, а також прийняття біля 30 підзаконних актів", - зазначили в BRDO.

Читайте також: Селянам не заборонятимуть торгувати молоком і м'ясом - Гройсман

Закон запроваджує низку позитивних новел у галузі. Зокрема, повертає інструменти для якісного контролю за продукцією, що ввозиться на територію України, на лінію державного кордону. Так, визначаються вимоги до облаштування прикордонних інспекційних постів для безпосереднього контролю, відбору зразків та дослідження продукції кваліфікованим персоналом. Зараз такий контроль формально здійснюється співробітниками Митної служби, що елементарно не мають для цього технічної можливості.

Закон також вводить нові інструменти регулювання – загальний документ на ввезення та загальний ветеринарний документ на ввезення, які підтверджуватимуть проходження державного контролю оператором ринку.

Окрім того, норми Закону встановлюють ризик-орієнтований підхід до контролю у галузі та створюють більш сприятливі умови для сумлінного бізнесу. Так, державний контроль за впровадженням системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) дозволить знизити витрати бізнесу на оснащення підприємств для виконання санітарних вимог.

Як відомо, Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» №2042 від 18.05.2017 вступив в силу 4 квітня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-