Нафтогазова асоціація закликає не допустити монополії на ринку нафтопродуктів

Нафтогазова асоціація закликає не допустити монополії на ринку нафтопродуктів

Укрінформ
Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликає учасників Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі не допустити монополізації ринку нафтопродуктів України.

Найбільші оптові й роздрібні постачальники моторних палив, що входять до НАУ, впевнені, що саме такі наслідки чекають ринок у разі задоволення вимог НПЗ «Укртатнафта», яка вимагає обмеження імпортних постачань шляхом введення мит і квот. Про це йдеться в заяві НАУ, розміщеному на сайті асоціації.

При цьому в заяві говориться, що "падіння переробки нафти в Україні викликане не засиллям імпорту, а відсутністю необхідних інвестицій у модернізацію НПЗ. Спочатку це привело до відставання за якістю українських нафтопродуктів, а згодом - до негативної економіки їх виробництва. Ситуація змінилася, як тільки якість палива була поліпшена у 2016-2017 роках".

«Зростання імпорту з 2005 року виникло у відповідь на нестачу українських нафтопродуктів. Яким був вихід, зупиняти заправки? У 2017 році, коли внутрішнє виробництво зросло, імпортні поставки бензину знизилися на 18%», - заявив президент НАУ Дмитро Кулик.

У НАУ не бачать ніяких бар'єрів для подальшого нарощування переробки нафти в Україні і всіляко вітають перспективу її збільшення. Окремі члени Асоціації у 2017 році почали постійні закупівлі українських нафтопродуктів. Найбільший попит має шебелинское паливо, яке реалізується на відкритих торгах як за разовими, так і «формульними» контрактами. Компанії готові активізувати цю роботу за умови адекватної цінової політики і гарантій виконання своїх зобов'язань з боку НПЗ, говориться в заяві.

Асоціація зазначає повну відповідність існуючої системи нафтепродуктозабезпеченості України директивам Європейського Союзу. Постачання розподілені між декількома потужними джерелами постачань з використанням всіляких логістичних схем - морської, залізничної, автомобільної і трубопровідної доставки.

«Ступінь диверсифікації ринку нафтопродуктів України набагато перевищує рівень багатьох європейських країн: у 2017 році паливо надходило більш ніж з десяти країн. Пропозиція «Укртатнафти» веде до руйнування цієї стійкої системи і створення монополії», — говорить Кулик. 

Він нагадав, що крім найпотужнішого у країні Кременчуцького НПЗ група «Приват» контролює два найбільші морські перевалочні комплекси в Одесі та Чорноморську, які можуть бути задіяні для покриття неминучого дефіциту нафтопродуктів у разі введення мит і квот.

Читайте також: Квоти на імпорт нафтопродуктів викличуть зростання цін – експерти

Нафтогазова асоціація України закликає учасників Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі та інших зацікавлених чиновників до уважного вивчення і всебічного обговорення ініціатив «Укртатнафти». 

На сьогодні до складу НАУ входять 14 найбільших оптових, роздрібних, добувних, переробних компаній, що представляють національний, міжнародний, приватний і державний бізнес, серед них: WOG, ОККО, Shell, AMIC Україна, Socar, KLO, "Паралель", SunOil, Glusco, "Газтрон", "Укргазвидобування", "Центрнафтогазпостач», а також оптові постачальники "БНК-Україна" та "Альянс Оїл Украна".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-