САП заперечує приховування доказів у справі директора заводу Фірташа

САП заперечує приховування доказів у справі директора заводу Фірташа

Укрінформ
У САП заперечують звинувачення у затягуванні справи за обвинуваченням директора ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" Володимира Сивака, який підозрюється у розтраті коштів підприємства.

Про це йдеться у коментарі, розміщеному на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook

"Поширена окремими громадськими організаціями інформація щодо свідомого ненадання прокурорами САП до суду вирішальних доказів у справі директора ТОВ "ЗТМК" не відповідає дійсності. Усі факти виведення коштів з товариства на цей час уже підтверджено долученими до матеріалів судової справи доказами", - наголосили у САП.

 У відомстві зазначили, що впродовж січня-березня цього року судом здійснювалось дослідження пред’явлених стороною обвинувачення письмових доказів на підтвердження вчиненого злочину, і серед доказів важливе місце займають платіжні документи, що підтверджують розтрату коштів з рахунків ТОВ "ЗТМК" на користь третіх осіб.

У САП уточнили, що до суду 1 лютого були заявлені банківські виписки з рахунку ТОВ "ЗТМК", відкритому в ПАТ "Комерційний банк "Надра"", що були отримані за наслідками здійснення попереднім органом досудового розслідування (до визначення підслідності у провадженні за НАБУ) тимчасового доступу до документів цієї банківської установи на підставі наданого слідчим суддею дозволу. У заяві зазначається, що тоді судом, незважаючи на заперечення прокурора, було задоволено клопотання сторони захисту щодо визнання цих доказів недопустимими з підстав "нібито допущених порушень вимог Кримінального процесуального кодексу України під час проведення вказаної процесуальної дії".

У відомстві підкреслили, що судом відмовлено в долученні до матеріалів справи лише частини документів по окремому рахунку.

"Доведене виведення коштів з товариства здійснювалось з декількох рахунків, інформація по більшості з яких вже надана до суду. Також на підтвердження відповідних платежів (згідно відхилених виписок), стороною обвинувачення ще 06.03.2018 до суду заявлені та долучені до справи інші докази, а саме платіжні доручення ТОВ «ЗТМК» на перерахування коштів, засвідчені працівниками підприємства та банківської установи", - уточнюється у повідомленні.

Водночас у САП наголосили, що відносно документів, в прийнятті яких раніше було відмовлено, "слід зазначити, що наразі стороною обвинувачення проводиться робота з їх повторного отримання та пред’явлення до суду під час наступних засідань".

Читайте також: Заводам Фірташа запропонують добровільно сплатити 500 мільйонів податкового боргу

Раніше голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін у одному зі своїх блогів зазначив, що САП умисно затягує розгляд справи щодо Сивака і  ухиляється від повторного отримання й долучення до справи виписок, відхилених судом.

Сивак звинувачується у розтраті коштів підприємства в сумі 492 млн грн. За даними САП, у 2014 році Сивак, будучи директором ТОВ "ЗТМК", маючи прямий умисел та зловживаючи своїм службовим становищем, вчинив розтрату - незаконне безоплатне відчуження 110 млн доларів США, отриманих від компанії "Tolexis Trading Limited" з цільовим призначенням на виконання стратегічної програми розвитку та технічної модернізації виробництва TOB "ЗТМК".

"ЗТМК" – єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Підприємство створено у 2013 році державою в особі Фонду державного майна України (володіє 51% статутного капіталу) та компанією "Tolexis Trading Limited" (49%), яка входить до Group DF Дмитра Фірташа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-