Фермери стали менше заробляти на молоці

Фермери стали менше заробляти на молоці

Укрінформ
У березні Український молочний індекс (УМІ), що показує умовну прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах, впав відразу на 8,7%, продовживши негативну тенденцію перших двох місяців 2018 року.

При цьому, вперше в поточному році рівень індексу за місяць був нижчим, ніж середній показник за останні п'ять років (на 5%), повідомив у Facebook економіст інвестиційного відділу FАО Андрій Ярмак.

"Основною причиною падіння прибутковості виробництва молока було стрімке підвищення цін на концентровані корми. Тільки соняшниковий шрот подорожчав у півтора рази протягом першого кварталу 2018 року. Кукурудза фуражна та шрот соєвий подорожчали більш як на 12%, а фуражна пшениця - на 4%", - зазначив експерт.

За його словами, середня прибутковість виробництва молока за перший квартал 2018 року, якщо порівнювати з таким же періодом попереднього року, була на 4,8% нижчою. Крім того, фермери заробили на 4,3% менше, ніж в середньому за перший квартал за останні п'ять років, акцентував Ярмак.

"Незважаючи на те, що ціни на молоко знизилися лише на 1,8% протягом трьох місяців поточного року, прибутковість виробництва молока впала відразу на цілих 20,4% порівняно до грудня 2017 року. А це - дуже відчутно, особливо якщо врахувати, що потенціал зниження цін на молоко також є досить суттєвим", - підкреслив фахівець.

Читайте також: Півтори тисячі на корову: селянам продовжили термін подання документів

Економіст інвествідділу FАО зауважив, що у квітні, як правило, ціни на молоко в Україні починають сезонне зниження, тому, переважно, УМІ також знижується.

"Враховуючи ситуацію на світовому ринку та на ринку кормів, думаю, що, цілком імовірно, негативна тенденція на ринку молока збережеться", - підсумував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-