Цьогоріч електрокарів в Україні може бути в 4 рази більше за прогноз - експерти

Цьогоріч електрокарів в Україні може бути в 4 рази більше за прогноз - експерти

Укрінформ
Україна в 2018 році може побити рекорд минулого року з придбання електромобілів.

Про це повідомляє Автоцентр. 

"27 березня МВС оголосило дані, згідно з якими тільки станом на 1 березня 2018 року на офіційному обліку в Україні стоять уже 6613 автомобілів на електротязі. І це означає, що всі попередні прогнози виявилися заниженими в 4 рази, очікувалося, що на кінець 2018 року кількість електромобілів в Україні сягне 8000 одиниць, але ці пророцтва виявилися помилковими", - йдеться в повідомленні.

Лідерами двох минулих місяців 2018 року з реєстрації електромобілів в Україні стали: Київ з 1566 одиницями автомобілів на електроприводі (56%), Одеська область з 1106 машинами і Харків, в якому з'явилося 949 електромобілів.

За останні роки попит на електромобілі в Україні неухильно зростає. Якщо в 2016 році на територію нашої держави ввезли близько 1400 електромобілів, то на кінець 2017 року автомобілів на електротязі вже значилося понад 4000 штук.

Читайте також: Ринок електрокарів в Україні може одержати потужний імпульс для розвитку

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді зареєстровано законопроекти, що пропонують на 10 років звільнити від оподаткування і ввізного мита комплектуючі і кузови для виробництва електромобілів, а також від сплати пенсійного збору покупців електрокарів, і на 15 років — від податку на прибуток добувачів літію, виробників акумуляторів і електромобілів. Ухвалення цих законодавчих документів дасть змогу, зокрема, з 1 січня до 31 грудня 2028 року звільнити від сплати ПДВ ввезення в Україну комплектуючих для виробництва автотранспортних засобів, оснащених одним або кількома електродвигунами. Крім того, звільнити від сплати акцизного податку ввезення кузовів (включаючи кабіни) для виробництва оснащених електродвигунами транспортних засобів.

На цей самий період платник податку на доходи фізичних осіб може включити в податкову знижку витрати на придбання електромобіля або переобладнання в нього, а осіб-покупців електрокарів пропонується звільнити від сплати збору на обов'язкове пенсійне страхування.

А також пропонується на період до 31 грудня 2032 року звільнити від оподаткування прибуток підприємств, що реалізовують літій власного видобутку, літій-іонні (літій-полімерні) акумулятори, зарядні пристрої для акумуляторів, а також самі електромобілі й електробуси власного виробництва.

Крім цього, з 1 січня 2021 року пропонується передбачити частку в розмірі не менш як 5% паркомісць, обладнаних зарядними пристроями, для паркування електромобілів.

Внесення змін до Митного кодексу передбачає до 31 грудня 2028 року звільнити від сплати ввізного мита ввезення комплектуючих для виробництва електромобілів і електробусів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-