Перевірка заходів з безпеки на Южно-Українській АЕС: у ЄБРР не мають зауважень

Перевірка заходів з безпеки на Южно-Українській АЕС: у ЄБРР не мають зауважень

Укрінформ
Проммайданчик Южно-Української АЕС відвідали представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) - банку-кредитора Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки. енергоблоків.

Про це повідомляється на сайті НАЕК "Енергоатом"

З метою контролю виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КЗПБ) 21-23 березня проммайданчик Южно-Української АЕС відвідали представники ЄБРР - банку-кредитора програми, консультанта-інспектора кредиторів (Литва) та групи управління проектами КЗПБ (Франція-Україна). Під час візиту делегація провела моніторинг виконання контрактів, що реалізуються за програмою КЗПБ, а також обговорила план майбутніх періодів і узгодила можливі коригувальні заходи. ЮУАЕС - перша серед вітчизняних атомних станцій, яку поточного року проконтролювали експерти ЄБРР.

Експерти ЄБРР зазначили, що за результатами проведеного моніторингу зауважень до виконання заходів КЗПБ на проммайданчику Южно-Української АЕС у них немає.

Під час перевірки реалізації згадуваних проектів експерти ЄБРР зустрічалися з керівниками робіт, детально вивчали проектну та технічну документацію, оглянули обладнання, поставлене або вже встановлене в рамках заходів КЗПБ, а також провели зустріч з представниками Державної інспекції ядерного регулювання на ЮУАЕС.

«Ця місія була добре організована представниками атомної станції. Всі документи представлено таким чином, що нам було легко їх вивчати, всі відповіді на наші запитання були чіткими та зрозумілими, - підкреслив консультант головного управління проектом Моріс Кершер і додав, що Южно-Українська станція має надзвичайно багатий досвід щодо застосування програм з підвищення безпеки, який будуть рекомендувати для вивчення представникам АЕС у Франції, де також впроваджуються аналогічні заходи. 

Читайте також: ЄІБ надає Україні 16,4 мільйона євро гранту на енергоефективність

За кошти Європейського банку та розвитку у рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків на ЮУАЕС загалом буде впроваджено 20 проектів. Згідно з графіком, їх повну реалізацію має бути завершено до 2020 року.

Сьогодні на енергоблоці №3 ЮУАЕС за кошти ЄБРР впроваджуються 12 проектів, з яких три – вже реалізовано. Зокрема, встановлено комплексну систему діагностики реакторної установки; систему контролю переміщення трубопроводів 1 контуру та замінено автономні кондиціонери на кондиціонери, кваліфіковані на «жорсткі» умови та сейсмічні впливи. Остання робота належить до постфукусімських заходів. 

Уже реалізуються заходи щодо зниження концентрації водню в гермооболонці для позапроектних аварій; модернізація системи аварійного електропостачання першої групи надійності для щитів постійного струму; модернізація силових та керуючих гермопроходок через контаймент; реконструкція системи збудження турбогенератора; оснащення установками автоматичного контролю силового маслонаповненного обладнання головної схеми видачі потужності АЕС; модернізація системи управління резервних дизель-генераторів; придбання та впровадження автоматизованої системи вихороструменевого контролю металу теплообмінних труб і перемичок колекторів парогенераторів; впровадження системи примусового скидання тиску з системи герметичної огорожі; розробка методики та апаратури для визначення остаточного ресурсу кабелів АЕС.

«Енергоатом» за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку і Євратома реалізує значну частину заходів КЗПБ. Умовою кредитних угод є прозорість і відповідність європейським стандартам усіх етапів впровадження програми - починаючи з підготовки та проведення процедур торгів щодо закупівель обладнання та послуг (складання технічних документів, листування з майбутніми учасниками), продовжуючи постачанням обладнання, його монтажем і закінчуючи введенням у експлуатацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-