Депутат пояснив, чому інститут банкрутства фізосіб діятиме лише з 2019 року

Депутат пояснив, чому інститут банкрутства фізосіб діятиме лише з 2019 року

Укрінформ
Запровадження інституту банкрутства фізичних осіб з 1 січня 2019 року дозволить надати необхідний час для врегулювання процедури виявлення банківських рахунків фізичних осіб.

Про це під час публічного обговорення проекту Кодексу України з процедур банкрутства (законопроект № 8060 від 26.02.2018 р.) в Укрінформі повідомив народний депутат України Руслан Сидорович.

«Коротко по тих проблемах, які ще не вирішені у нас в законопроекті (про Кодекс України щодо процедур банкрутства (№8060) - ред.). Ми пропонуємо запуск інституту фізичних осіб лише з 1 січня 2019 року. Чому ж так нескоро? Момент перший - у нас відсутня процедура виявлення банківських рахунків фізичних осіб, і тут є дві великі проблеми: проблема перша, як забезпечити цей процес не порушуючи банківської таємниці. Раніше ми обговорювали з НБУ як це можна було б вирішити на законодавчому і технічному програмному рівні, але це наразі поки на рівні ідеї, і якщо ми будемо запускати цей інститут лише з 1 січня 2019 року, то є шанс, що до того часу ми можемо це зробити. Другий проблемний момент - це зміни до Податкового кодексу», - сказав Сидорович.

За його словами, зміни до Податкового кодексу необхідно ухвалювати окремим законопроектом. Ці зміни стосуватимуться списання податкового боргу як для фізосіб, так і для кредиторів. 

«Цей момент (зміни до Податкового кодексу - ред.) ще поки не підготовлений, але я сподіваюсь, що ми постараємось його підготувати до другого читання», - зауважив Сидорович.

Читайте також: Після примусового банкрутства відроджується склозавод у Лисичанську

Як повідомляв Укрінформ, на минулому тижні Верховна Рада прийняла за основу депутатський законопроект про Кодекс України щодо процедур банкрутства (№8060), який передбачає процедуру банкрутства фізичної особи. Проектом Кодексу пропонується встановити умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи. Кодекс складається з двох книг: перша книга стосується корпоративного банкрутства, тобто процедури банкрутства юридичних осіб, друга - відновлення платоспроможності фізичної особи, зокрема, визнання фізичної особи банкрутом у випадку її нездатності виконувати свої майнові зобов'язання. 

Проектом у частині реформування корпоративного банкрутства, серед іншого пропонується: ліквідувати зайві бар'єри та спростити доступ до процедур, зокрема, самого боржника, збільшити можливості для санації та створити ефективні механізми позасудового врегулювання, виключити всі положення, що можуть розглядатися як підстава для звільнення від боргів, крім випадків, коли кредитори на це погоджуються та об'єднати мирову угоду і санацію в єдину процедуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-