Експерти б'ють на сполох - система захисту прав споживачів в Україні не працює

Експерти б'ють на сполох - система захисту прав споживачів в Україні не працює

Укрінформ
Після скасування обов'язкової сертифікації товарів на український ринок ринув неліквід, а система захисту прав споживачів у країні практично зруйнована.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив голова правління ГО "Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів "Споживча довіра" Максим Гончар, повідомляє кореспондент агентства.

"Система захисту прав споживачів в Україні зруйнована, вона не працює взагалі. Це треба робити системно - кожного місяця, кожного дня. Але зі скасуванням сертифікації зараз ми бачимо, що дуже багато контрабандної, контрафактної продукції", - зазначив він.

Як приклад, він навів результати низки досліджень щодо якості продуктів у торгових мережах України.

Так, перевірка українських і польських сирів показала, що частка фальсифікату серед 35 перевірених зразків українських сирів становила 38-40%. Серед перевірених польських сирів частка становила 100%, водночас, за словами Гончара, дана перевірка стосувалася обмеженої кількості відібраних зразків.

Дві перевірки ковбасних виробів, що проводилися минулого року, виявили 75% фальсифікату. Водночас, жодного зразка фальсифікації дитячої ковбаси, що була вироблена за ДСТУ, виявлено не було.

З 51 зразка перевіреного вершкового масла частка фальсифікату становила 40-42%.

Перевірки згущеного молока, за словами Гончара, виявили в його складі такі заборонені речовини як диоксід титану (додають, якщо у складі продукту є жири немолочного походження), замінник цукру аспартам (який заборонений дітям).

Читайте також: За неякісні товари та послуги торік повернули 6 мільйонів - Держспоживслужба

Загалом, за словами Гончара, у 2017 році асоціацією було перевірено понад 700 видів продуктів харчування та інших товарів.

При цьому, за словами представника "Споживчої довіри", санкції, які передбачені законодавством за виробництво та реалізацію неякісної продукції, не можуть вплинути на ситуацію. 

"Санкції, що передбачені, вони взагалі смішні. Зараз, наприклад, група депутатів внесла на розгляд закон про заборону пальмової олії. Але це популізм, тому що санкції передбачають: перший раз, якщо буде виявлено це порушення, - від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а якщо вдруге - то від 100 до 200. Я підкреслю, що 100 неоподатковуваних мінімумів це - 1700 гривень, друге порушення за рік - це 3400 гривень. Яка ж це санкція?" - підкреслив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-